Nasveti ob začetku študija

Matura je zadaj, poletje pod nogami in študij pred vami! Katera so tista najslabša dejanja, ki se jim je tekom študentske izkušnje vredno izogniti in kateri tisti dogodki, ki jih ne smete zamuditi? Kaj je obvezno in kaj brezvezno ‘obdelamo’ v tem pregledu nasvetov izpod rok izkušenih študentov.

Lirično navdahnjenost na stran in konkretnemu naproti se lotimo koristnih nasvetov – nakladanja je danes veliko preveč. Pred vami so zbrane besede študentov višjih letnikov, ki bi si jih izrekli, če bi ponovno stopili v prvi letnik: »Ne bodi bedak, …

  1. Opravljaj obštudijske dejavnosti, ki ti bodo pomagale pri dosegi željene službe! Sam študij je za sanjsko službo redko zadosti, potrebne so izkušnje. Vsa dela in aktivnosti, ki ti pomagajo do željene redne službe, čeprav so plačana 0,31€ na uro, so dobra in koristna dela! Prostovoljstvo, prakse, vajeništva, pripravništva, slabo plačana študentska dela itd., vse to je dobra pot do uspeha tistih, ki želijo opravljati njihovo sanjsko delo.
  2. Živi študentsko življenje! To pomeni dvoje:
    • Živi, kjer študiraš. Začuti utrip mesta, ki ti daje znanje, igraj se igre, ki ti jih ponuja – najboljša zabava (najsibo težek žur v klubu ali pa samo druženje v parku) se zgodi, ko se zabavajo osebe, ki jih ne skrbi prevoz domov v oddaljen kraj, mesto odlično poznajo, so nasploh veliko skupaj in uživajo v svobodi. Vprašajte kogar koli, preselitev v mesto študija je ena najboljših odločitev v življenju. Neodvisnost, spoznavanje novih prijateljev, bližina fakultete in zabav so le nekateri glavni razlogi za pakiranje kovčkov od varnega zavetja domače hiše. Življenje stran od staršev je seveda dražje, a vsak strah je popolnoma odveč, saj je moč preživeti že z dokaj malim številom ur študentskega dela.
    • Študiraj, druži se, delaj. Pri vrstnem redu pomembnosti teh treh dejavnosti je pomembno samo eno – da je delo na zadnjem mestu. Študent si, tvoja naloga je študij, in mlad si, tvoja naloga je, da se zabavaš in družiš. Ni slabše rešitve, kot če skozi študij živiš doma, cele dneve opravljaš študentsko delo, ki ti ne koristi pri tvoji željeni službi, na fakulteto in zabave pa zaradi utrujenosti prideš le občasno. Zatorej manj dela, več študentskega življenja!
  3. Ne pozabi pravil zabave! Nekatera izmed njih: ne imej blackouta od pitja, ampak če ga že imaš, potem se napij zraven dobrih prijateljev. Nadalje, ne bodi bedak, ne objavljaj pijanih prijateljev in sošolcev na splet! Kar se zgodi v Vegasu, ostane v Vegasu. Ne postavljajte ciljev eden drugemu, koliko naj kdo spije, cilj naj bo raje, koliko očarljivih deklet ali simpatičnih fantov bo v tem večeru deležnih tvoje družbe.
  4. Potuj! Zakaj? Nika: »Ker realno ne bomo imeli nikoli več toliko časa, kot ga imamo zdaj oziroma nikoli si ne bomo s tako lahkoto jemali prosto od službe in bili pripravljeni varčevati na hostlih do te mere, da ‘reskiraš’ tudi sobo brez tuša, da le privarčuješ.« (smeh)
  5. Zapiskov se ne prodaja! Če nočeš deliti zapiskov, ker se ti to zdi nepravično do tvojega truda, imaš do tega vso pravico, ampak nikoli jih ne prodajaj! Znanje ni prodajalka ljubezni in ti nisi njen zvodnik, zlato pravilo študentov je solidarnost in tovarištvo. Seveda pa se je potrebno zavedati: če hočeš najvišji nivo znanja, ker ga želiš za svojo željeno zaposlitev, ga s tujimi zapiski ne boš dosegel.
  6. Osvoji znanstveni jezik! Prej se naučite pomenov besednega izrazoslovja znanstvenega sveta, prej bo nadaljni študij mnogo lažji. Pustite ob strani tiste smešne osebke, ki namesto slovarja uporabljajo izraz ‘vokabular’ – ti z znanstvenim jezikom nimajo nič. Glavna lastnost pravih znanstvenih izrazov je predvsem natančnost – zadanejo točno določen pomen. Znanstveni jezik, kot najvišja oblika govorice znanja, je kot vsak drug – če ti je napol tuj, boš imel dvakrat več težav pri razumevanju pomena besedila. Torej gre za preprosto formulo: znanje snovi : 2 = težave pri razumevanju pomena besedila x 2. Zato priporočamo, da si izposodiš slovar ali enciklopedijo svojega področja, ki ti bosta povečala znanje na primerno raven, to pa bo naredilo snov dvakrat lažjo.

 

Za konec še dve razmišljanji, vredni pomnenja:

»Če bi šel še enkrat v prvi letnik, bi si rekel, da se z obremenjujočo preteklostjo ne ukvarjaj, vzemi kar te je bodrilo in pojdi naprej. Druga misel bi bila malo vezana na nogomet: včasih ni najboljša opcija ta, da sam zaključiš v neki situaciji. Dvigni glavo, poglej za trenutek naokoli in zagotovo se najde rešitev. In kot zadnje: predvsem je pomembno ostati odkrit.« (Jure)

»Če želiš imeti res dobro študentsko izkušnjo: deluj, beri, izobražuj se na področju, ki te res strastno zanima in prevzema, bodi odprt za poskušanje novih stvari, spoznavanje novih ljudi, pojdi na izmenjavo – po nove poglede, ideje, izkušnje in spomine, ne se ‘sekirat’ in obremenjevat’ in včasih tudi ‘prešpricaj’ kakšno predavanje zaradi žura.« (Tina)

 

Svoje nasvete so torej poleg podpisanega delili še Nika, Jure in Tina, katerim zapisujem hvala! Bomo ‘poračunali’ z boni, hihi!

Rok Urbanček

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.