Tovarna gramofonskih plošč

Tri desetletja po tem, ko je opustila proizvodnjo gramofonskih plošč, namerava družba Sony na Japonskem odpreti tovarno, da bi odgovorila na vse večje povpraševanje po tem retro formatu v državi. Kakšno glasbo bo objavljala v tem analognem zapisu zvoka, ni razkrila. V tovarni jugozahodno od Tokia bo plošče izdelovala od marca prihodnje leto. Japonska družba Sony je vinilke prenehala izdelovati leta 1989 po vzponu kompaktnih CD plošč, ki so na trg vstopile leta 1982 in na njem dominirale naslednji dve desetletji. Po podatkih japonskega združenja diskografske industrije so sredi 70. let v državi proizvedli skoraj 200 milijonov gramofonskih plošč letno. Družba je bila tudi pomemben svetovni člen pri razvoju CD-jev, ki pa jih je zasenčilo internetno prenašanje in pretakanje glasbe. V zadnjih letih je zanimanje za gramofonske plošče v porastu, po njih povprašujejo ne le nostalgični starejši poslušalci, temveč tudi mlajše generacije. Edini japonski proizvajalec teh plošč Toyokasei po poročanju britanskega časnika The Guardian, ki se sklicuje na japonski časnik Nikkei, ni uspel slediti njihovemu preporodu, pri Sonyju pa so iskali starejše inženirje z znanjem o njihovem izdelovanju. Podjetje Panasonic je medtem na trg začelo vračati izboljšano različico nekdaj priljubljenega gramofona Technics SL-1200. Podobna zgodba je po pisanju The Guardiana v Evropi, kjer večino vinilk za večje in neodvisne založbe natisneta dve tovarni, GZ mediji s sedežem na Češkem in Record Industry na Nizozemskem. Vendar njunih skupnih več kot 100.000 plošč na dan ni dovolj, da bi sledili globalnemu apetitu.

 

Odločitev Sonyja, da bo investiral v lastno tovarno gramofonskih plošč, se zaenkrat nanaša le na Japonsko. Kakšno glasbo bo objavljal na gramofonskih ploščah, pa ni razkril. Japonski časnik Nikkei je sicer poročal, da bo šlo večinoma za starejše japonske izdaje, kot so priljubljene japonske pesmi iz preteklosti, oziroma glasbo, ki jo ima v lasti, nekaj bo tudi sodobnih album z vrhov lestvic. Tudi prodajali jih bodo pretežno na Japonskem. Vzpon vinilk v Veliki Britaniji in Evropi, k čemur pripomorejo tudi dogodki, kot je aprilski dan ploščarn, je sprožil velik pritisk na peščico preostalih proizvajalcev teh plošč. Če se bo porast nadaljeval – lani so samo v Veliki Britaniji prodali 2,3 milijona vinilk oziroma 53 odstotkov več kot leto prej -, Sony verjetno ne bo edina založba, ki bo želela lastno tovarno.

 

Analitik glasbene industrije Mark Mulligan nad odločitvijo družbe ni presenečen: “Nobenega dvoma ni, da so vinilke trg, ki bo še naprej rasel, čeprav na svetovni ravni ta hip ni dovolj zmogljivosti za njihovo izdelavo, da bi zadovoljila povpraševanje.”

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.