Samozavest?! KAJ JE TO?

Male runner doing fitness workout. Athlete exercising over an orange background.
Foto: Youngoldman iz iStock

Kaj je samozavest? Kako ostati samozavesten in zaupati vase kljub slabim rezultatom?

Čas v katerem živimo, zahteva od nas vedno večje sposobnosti. Družba, katere del smo, nas vsakodnevno zasipava z novimi in novimi samozavestnimi ljudmi, ki se nam smehljajo iz reklamnih panojev, avtobusov, vidimo jih v reklamah, na faksu… Povsod nam ponujajo ključ pravil učenja samozavesti, vedenja v družbi, kako pozdraviti, nenazadnje kaj jesti (uživanje čudežnih praškov – zagotovljen ne/uspeh).

Ob vseh teh samozavestnih, uspešnih in vitkih ljudeh, se sprašujem ali je resnica o samozavestnem življenju res tako preprosta. Je res, da če na Facebooku (mislim, da ne rabim podati definicije, o čem je govora) moja slika ne dobi vsaj 85 všečkov, potem moram biti skrajno nesamozavestna? In v nasprotnem primeru, če bo odziv celotnega Vesolja pozitiven, potem bom trajno samozavestna in se bom v svoji koži počutila fenomenalno?

Ugibajmo odgovor… Kakšna ironija, seveda temu ni tako! Žal ne moremo vplivati, kako se bo Vesolje odzvalo na nas.

Poglejmo še en primer. V tekočem študijskem letu vas čaka izpit, za katerega starejši kolegi pravijo, da je morilski. Uspešno ga opravi vsak tretji študent. Cel teden ste v pričakovanju rezultatov, nakar ugotovite, da ste izpit opravili. Sedaj imate v indeksu zapisano oceno, v glavi pa odmeva: «Ne vem, kako mi je uspelo. Imel sem pač srečo.« Ste se kdaj počutili tako? In čeprav ste dosegli zastavljen cilj, se še vedno ne počutite dobro v svoji koži? Se sprašujete, kaj je tisti manjkajoči člen?

Resnična samozavest ne izhaja iz tega kaj počnete in koliko všečkov dosežete. Izhaja iz zaupanja vase in v vaše notranje sposobnosti, da lahko dosežete vse, kar želite.

Temelji na obljubi, ki ste jo sprejeli sami pri sebi, da boste storili tisto, kar želite storiti, tisto o čemer sanjate. Nikakor ne temelji na rezultatih, ki jih boste ali pa NE boste dosegli. Gre za to, da zaupate vase. V tem primeru ni več pomembno ali boste cilj dosegli popolnoma, delno ali pa ga sploh ne boste.

Opazite razliko? Kot večina, sem tudi sama gradila svojo samozavest na podlagi rezultatov. Če sem dosegla zastavljeni cilj, sem se počutila samozavestno. V kolikor pa so bili rezultati negativni, je občutek samozavesti kaj hitro splahnel.

Zato, ko se boste spogledovali z naslednjim izpitom, uporabite nov pogled na dosežek. Samozavest gradite na tem, kdo ste in ne na tem, kaj ste dosegli. Izhajajte iz dejstva, da ste vse storili tako, kot ste si obljubili na samem začetku.

Anja Vrabec

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.