ŠOU svetovalnica

Oj!
V tretjem letniku mi ni uspelo opraviti vseh obveznosti za vpis v višji letnik. Ker sem že ponavljal, sem zdaj ostal brez statusa. Prijatelj mi je povedal, da je prvo, drugo in tretje opravljanje izpita brezplačno. Zanima me, katere storitve mi lahko fakulteta zaračuna, ker sem ostal brez statusa?

Univerza v Ljubljani je za študijsko leto 2006/2007 sprejela cenik, v katerem določa, katere storitve in v kolikšnem znesku se lahko zaračunavajo. Informacije tvojega prijatelja so žal napačne. Cenik univerze za študijsko leto 2005/2006 sicer ni obravnaval plačevanja izpitov za osebe brez statusa in zato tudi ni bilo podlage za zaračunavanje prvega, drugega in tretjega opravljanja izpitov. Cenik univerze za letošnje študijsko leto (2006/2007) pa določa, da lahko članice za prvo, drugo in tretje opravljanje izpita za osebe brez statusa zaračunajo do 9.000 tolarjev. Članice univerze sprejmejo svoje cenike za storitve, ki jih nudijo, vendar morajo ti biti v skladu s cenikom univerze in torej ne smejo zaračunati višjega zneska, kot ga določa cenik univerze. Ker nisi navedel, katero fakulteto obiskuješ, ti svetujem, da sam poiščeš cenik svoje fakultete in pogledaš, kakšno ceno predpisuje za prvo, drugo in tretje opravljanje izpita, nato pa jo primerjaš s ceno iz cenika univerze.
Cenik govori tudi o četrtem in vsakem nadaljnjem opravljanju izpitov. Za osebe s statusom je cena za to storitev 9.000 tolarjev, medtem ko je za osebe brez statusa kar 27.300 tolarjev.
Za osebe brez statusa je dražja tudi izdaja potrdil: izdaja potrdila o vpisu znaša 600 tolarjev, izdaja potrdila o opravljenih izpitih oziroma doseženi povprečni oceni stane 1.800 tolarjev, izdaja potrdila v tujem jeziku pa 7.200 tolarjev. 
Za ostale storitve cenik določa, da se plačujejo enako za osebe s statusom in brez statusa, razen za diplomsko delo z zagovorom, ki znaša za univerzitetni program 125.100 tolarjev, za visokošolski strokovni program pa 99.900 tolarjev.
Ker pa cenik univerze ne določa ničesar glede plačevanja sklepov, ki jih izdajajo članice, je Komisija za spremljanje izvajanja Pravilnika o prispevkih in vrednotenju stroškov na Univerzi v Ljubljani opredelila sklepe, ki se lahko ali ne smejo zaračunavati študentom.
Članice ne smejo zaračunavati sklepov, ki jih študentom izdajajo na podlagi 153. in 158. člena Statuta Univerze v Ljubljani, sklepa o izpolnjevanju pogojev za opravljanje izpitov višjega letnika, sklepa o priznavanju izpitov znotraj Univerze v Ljubljani, sklepa o prehajanju študenta med programi in med fakultetami, sklepa o mirovanju statusa, sklepa o predčasnem opravljanju izpitov, sklepa o komisijskem opravljanju izpita, sklepa o zamenjavi predmeta, sklepa o vzporednem študiju na drugih fakultetah ali univerzah, sklepa o podaljšanju roka za izdelavo diplomske naloge, sklepa o predlogu diplomske naloge za Prešernovo nagrado, sklepa o oprostitvi šolnine, sklepa o vračilu šolnine, sklepa o odložitvi roka plačila šolnine, sklepa o sofinanciranju mednarodne izmenjave študentov, sklepa o popravljanju ocene, sklepa o imenovanju komisije za oceno naloge predlagane za Prešernovo nagrado, sklepa o imenovanju komisije za zagovor diplomske naloge ter termin zagovora, sklepa o določitvi termina za zagovor naloge na podiplomskem študiju, sklepa o priznanju statusa študenta športnika ali umetnika.
Komisija je določila tudi, da v skladu s 4. členom Pravilnika o prispevkih in vrednotenju stroškov na Univerzi v Ljubljani vpisnina vključuje tudi deset potrdil o vpisu.

Uroš, pravno svetovanje

Pozdravljeni. Za mano je prvi teden “študentskega življenja” in počutim se zelo izgubljeno. Doma sem iz manjšega mesta, ki je od Ljubljane oddaljeno tri ure z vlakom, in nisem navajena na življenje v tako velikem mestu. Že od nekdaj sem si želela študirati medicino, a sedaj se mi zdi, da je vse skupaj prezahtevno zame. Ker do 1. oktobra nisem prejela odločbe za sprejem za bivanje v študentskem domu, sem si sama poiskala sobo. Živim v dvosobnem stanovanju, skupaj s štirimi študenti. Sploh ne najdem miru za učenje in prostora zase. Lastnica stanovanja mi še zdaj ni prinesla najemne pogodbe v podpis in počutim se zelo neprijetno. Muči me domotožje. Razmišljam, da bi odšla nazaj domov in se naslednje leto vpisala na fakulteto, ki je bližje kraju mojega stalnega prebivališča, saj bi tako lahko živela doma. Kaj mi svetujete? Vem, da je moje pisanje zelo zmedeno, a za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem. Vesna

Zdravo, Vesna.
Najprej nekaj besed v tolažbo. Po prvem tednu življenja v tujem mestu se nas je večina počutila tako kot ti. Ni lahko oditi od doma ter se znajti na novi fakulteti med toliko novimi obrazi in kupom obveznosti. A če pogledaš vse skupaj z bolj pozitivne plati – to je pomembna prelomnica v tvojem življenju. Je obdobje osamosvajanja, ko prevzameš odgovornost zase in se izobražuješ za poklic, ki ga boš opravljala. Menim, da je prehitro, da bi že po prvem tednu sodila, da ti ne bo šlo. Zaupaj vase. Vsi bruci so v istem položaju. Poklepetaj s kakšno sošolko. Povabi jo na kosilo. Udeležita se kakšne tedenske rekreacije, študentske zabave ali česa podobnega. Odhod domov je res skrajni izhod.
Pisarna študentskih domov (http://www.stud-dom-lj.si/si/) je na svojih spletnih straneh objavila prednostne sezname, iz katerih lahko razbereš, na katerem mestu si in kdaj bi se lahko predvidoma vselila. Verjetno boš kmalu prejela tudi odločbo. Če se ti zdi, da resnično ne bi mogla doseči kompromisa s svojimi cimri in da z lastnico ne boš sklenila najemne pogodbe, ti priporočam, da si poiščeš drugo sobo; če si želiš miru, bo najbolje, da enoposteljno. Lahko se oglasiš v brezplačni posredovalnici sob m2, ŠOU v Ljubljani, kjer ti bodo z veseljem pomagali.
Kar se tiče miru za učenje: v čitalnicah fakultet in večjih knjižnic je tišina. Kasneje, ko boš bolje spoznala sošolce, se boste morda učili skupaj.
Če imaš kakršnokoli vprašanje s področja študijske problematike, ti je lahko v pomoč tudi naša spletna stran – http://www.svetovalnica.com/, lahko pa se obrneš na nas osebno, preko telefona, foruma ali e-maila. Vedi, da nikoli nisi sama in da je vsak začetek težak. A izzivi nas naredijo močnejše in nas obogatijo. Srečno!

Maja, socialno svetovanje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.