ŠOU Svetovalnica

Pozdravljeni!

Sem študentka 3. letnika španščine (pedagoška smer) in zgodovine. Naslednje leto bi želela opravljati strokovno prakso v Španiji, zato me zanima, kakšne so moje možnosti. Rada bi izvedela več predvsem o programih Evropske unije, katere pogoje moram izpolnjevati in do kdaj se je treba prijaviti. Prav tako me zanimajo  možnosti financiranja – ali je strokovna praksa plačana oziroma ali obstajajo kakšne možnosti štipendiranja? Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor!

Lep pozdrav, Monika


Draga Monika!

En izmed programov Evropske unije, ki nudi strokovno prakso, je program Comenius, ki je del širšega programa Vseživljenjsko učenje. Ta se ukvarja s šolskim izobraževanjem in je namenjen ne le šolam, temveč tudi posameznikom, razdeljen pa je v štiri akcije. Ena izmed teh je program Individualna mobilnost s podprogramom po imenu Comenius Asistenti. Ta program je namenjen bodočim učiteljem kateregakoli predmeta, torej ustreza tudi tebi kot bodoči profesorici španščine. Program traja od tri do deset mesecev, ciljna skupina pa so vrtci, osnovne šole, srednje šole ter ljudske univerze.

Kandidati morajo izpolnjevati več pogojev: končati morajo vsaj dve leti študija v programu, kjer se izobražujejo za poklic učitelja, prijavijo pa se lahko tudi bodoči učitelji, ki so sicer že končali študij, a do prijave še niso bili redno zaposleni kot učitelji.
Rok za oddajo prijave je 30.03.2007, prijava pa poteka preko programa Cmepius (www.cmepius.si/images/stories/datoteke/razpisi/llp-com-07/Com_asistent_2007.doc).

Asistenti dobijo tudi  štipendijo (njena višina je odvisna od posamezne države; trenutno je najvišja v Veliki Britaniji in znaša 2156 evrov za prvi mesec, za drugi in vsak naslednji mesec pa 1150 evrov). Iz sofinanciranja se krijejo potni stroški, stroški bivanja (mesečna štipendija) ter po potrebi jezikovna priprava. Omenila si, da bi želela iti v Španijo. Štipendija za prvi mesec bo v letu 2007/08 tam znašala 1518 evrov, za drugi in vsak nadaljnji pa 810 evrov.

Naloge Comenius asistenta pa so sledeče: lahko boš pomagala pri poučevanju v razredu, pri izboljševanju razumevanja ter izražanja v tujem jeziku, poučevala boš lahko tudi svoj materni jezik, nudila podporo učencem s posebnimi potrebami ali pa boš uvajala ter spodbujala evropske dimenzije na šoli gostiteljici.

Veliko sreče in poguma!

Tina, svetovanje za študij v tujini

PS: Če je še katero vprašanje ostalo brez odgovora, pa se lahko oglasiš tudi v Študentski svetovalnici ŠOU v Ljubljani – vsak petek med 9.00 in 13.00, v uricah, ki so posebej namenjene svetovanju za študij (in seveda – prakso) v tujini.


Živjo!

Sem študent četrtega letnika na univerzitetnem študiju. Zanima me vse v zvezi z vzporednim študijem, ker o tem ne vem prav nič. Ali naj se raje vpišem kot diplomant, saj bom s študijem kmalu zaključil? V katerem primeru imam največ možnosti, da se vpišem na fakulteto, kamor si želim? Še to –  v času študija sem enkrat ponavljal. Ali to vpliva na vzporedni študij oziroma na študij diplomantov?

Lep pozdrav! Miha

Živjo!

Najprej nekaj o vzporednem študiju. Za vzporedni študij potrebuješ še vsaj eno leto statusa študenta v šolskem letu 2007/2008 (glede na to, da si sedaj četrti letnik, ta pogoj izpolnjuješ), soglasje matične fakultete ter potrdilo o opravljenih obveznostih za vpis v višji letnik. Če želiš študirati vzporedno, moraš izpolniti obrazec Prijava za vpis v študijskem letu 2007/2008 za vzporedni študij, za diplomante oziroma za nadaljevanje študija po merilih za prehode (obrazec DZS 1,71/4). Ta obrazec potem pošlješ fakulteti, na kateri želiš študirati, od 20. do 30. septembra 2007. Prijavi priložiš potrdilo o opravljenih obveznostih ter soglasje matične fakultete. Upam, da fakulteta, na katero se želiš vpisati, nima preverjanja umetniške nadarjenosti ali psihofizičnih sposobnosti, saj bi v tem primeru moral poslati prijavo do 8. marca.

Mogoče še tole opozorilo. Pri vzporednem študiju je tvoj status študenta vezan na matično fakulteto. Ko na matični fakulteti diplomiraš, se status študenta prenese na vzporedni študij.

Na študij diplomantov se lahko vpišeš šele, ko diplomiraš. Obrazec Prijava za vpis v študijskem letu 2007/2008 za vzporedni študij, za diplomante oziroma za nadaljevanje študija po merilih za prehode (obrazec DZS 1,71/4) pošlješ na fakulteto, na katero se želiš vpisati, od 20. do 30. septembra 2007. Prijavi priložiš diplomo in potrdilo o opravljenih izpitih. Če pa bi se želel vpisati na fakulteto, na kateri preverjajo umetniško nadarjenost ali psihofizične sposobnosti, bi moral poslati prijavo do 8.marca.

Dejstvo, da si v času študija že ponavljal, načeloma ne vpliva na vzporedni študij oziroma študij diplomantov. Lahko pa bi vplivalo na izdajo soglasja matične fakultete (pri vzporednem študiju). O tem se vsekakor pozanimaj na tvoji fakulteti.

Vpisna mesta za vzporedni študij in študij diplomantov so določena posebej. Število vpisnih mest pri posameznem študijskem programu ne sme biti večje kot 5% glede na razpisano število mest za vpis v prvi letnik rednega študija. Najdeš jih v razpisu za vpis v študijskem letu 2007/2008. Če pošlje prijavo za vpis več študentov, kot je vpisnih mest, fakultete s svojimi pravili določijo kriterije za izbiro v primeru omejitve vpisa v vzporedni študij. Zato je najbolje, da povprašaš na referatu fakultete, kamor se želiš vpisati, kakšne kriterije imajo. Dodatne informacije pa dobiš tudi pri nas – najlažje bo, če nas pokličeš na 01/43 80 253.

Petra, socialno svetovanje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.