ŠOU svetovalnica

Živjo! Moje ime je Sandra in sem dijakinja tretjega letnika splošne gimnazije. Šolanje bi čez 2 leti želela nadaljevati na eni izmed fakultet v Veliki Britaniji (smer: ekonomija). Zanima me, kje izvem, ali bo izobraževanje, ki ga bom opravila v tujini, v Sloveniji sploh priznano? Hkrati pa me še zanima, ali mi bodo v tujini priznali dosedanje šolanje, ki sem ga opravila v Sloveniji? Ali mi lahko poveste kaj več o tem?

Hvala,
Sandra

Zdravo!
Res je, da mora vsak študent, ki se odloči za študij v tujini po prihodu nazaj opraviti postopek priznavanja izobraževanja. Za to je pri nas zadolženo Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZT), natančneje Oddelek za priznavanje izobraževanja.
Sicer obstajata 2 različna priznavanja, glede na namen. Prvo je PRIZNAVANJE ZA NAMEN NADALJEVANJA IZOBRAžEVANJA; s tem lahko oseba, ki je opravila šolanje v tujini le to nadaljuje tudi v Sloveniji. To priznavanje je brezplačno, kar pa ne drži za naslednje. Druga vrsta priznavanja namreč obstaja z NAMENOM ZAPOSLOVANJA, pri čemer je postopek plačljiv. Pri tem se določi stopnja, ki jo je oseba opravila šolanje v tujini, smer oziroma področje ter naziv poklicne oziroma strokovne izobrazbe. Tovrstno priznavanje osebi omogoči vstop na trg delove sile v Sloveniji ter uporabo naziva poklicne in strokovne izobrazbe, pridobljene v tujini.

V postopku je na posebno zahtevo mogoče odločiti tudi o enakovrednosti v tujini pridobljenega naziva poklicne oziroma strokovne izobrazbe in strokovnega oziroma znanstvenega naslova slovenskemu nazivu poklicne ali strokovne izobrazbe in strokovnemu oziroma znanstvenemu naslovu (to pa je povezano z dodatnimi stroški).

Več podatkov o omenjeni temi dobiš na strani http://www.mvzt.gov.si/si/delovna_podrocja/priznavanje_izobrazevanja_enicnaric/. Če jih želiš kontaktirati, ti spodaj prilagam še njihov naslov:
Oddelek za priznavanje izobraževanja
Trg OF 13
1000 Ljubljana
tel.: (01) 478 47 45 
E-naslov: naric.mvzt@gov.si

Na njihovi strani sem zasledila podatek, da “je okvirni čas reševanja vlog za priznavanje 4 mesece, izjemoma tudi do 6 mesecev.”

Naj omenim še to, da avtomatičnega priznavanja diplom NI, kar pomeni da moraš po prihodu nujno oddati prošnjo na zgornji naslov.

Pri njih se tudi pozanimaj, kako je s priznavanjem izobraževanja, ki ga imaš v mislih ti.

Kar pa se tiče vprašanja, ali ti bodo v tujini priznali šolanje, ki si ga opravila v Sloveniji, je najbolje, da se o temu prepričaš v ENRIC/NARIC centru države, kamor odhajaš. V tvojem primeru gre za Veliko Britanijo, katere spletna stran je http://www.naric.org.uk/.

Tako, upam, da da smo ti bili vsaj malo v pomoč! V kolikor imaš še kakšno vprašanje v zvezi s tvojim študijem, smo dosegljivi preko elektronske pošte srce.info@kiss.si oziroma preko telefonske številke 01/43 80 253, lahko pa se pri nas oglasiš tudi osebno in sicer v času uradnih ur, vsako sredo med 9.00 in 12.00 ter vsak petek med 9.00 in 13.00.
Lep pozdrav,
Tina,
Svetovanje za študij v tujini

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.