Študij v tujini

Vsako leto raste število študentov, ki se odločijo za študij v tujini. Študij v tujini je ena najbogatejših izkušenj, hkrati pa tudi edinstvena priložnost, ki je ne moreš doživeti vsak dan. Na kupu zbrani študenti iz celega sveta, različne kulture, in različni načini življenja …
 
Mitja Meško, 22 let, Avstrija
S tem, ko sem se prijavil za študij v tujini so se pojavila nova pričakovanja in želje. Želim si pridobiti nove izkušnje, doživeti tujo kulturo, se naučiti tujih jezikov, spoznati nove ljudi. Odločil sem se za študij v Avstriji v mestu Innsbruck. Razloga za odločitev za to mesto sta bila dva. Želim si izpopolniti znanje nemškega jezika, hkrati pa lahko študij združim tudi z zabavo, saj je Innsbruck športno mesto. Prednosti študija v tujini so predvsem dodatne življenjske izkušnje, ki jih dobiš, ko vstopiš v tujo kulturo. Študij v tujini prinaša predvsem osebno rast, saj z njim pridobiš veliko samozavesti, iznajdljivosti in samostojnosti. O pomanjkljivostih študija v tujini je težko govoriti, ker ponavadi niti ne veš kaj lahko pričakuješ, saj se sistem študija od fakultete do fakultete razlikuje. Na splošno je sistem študija v tujini in doma kar podoben, največja razlika je predvsem v odnosu študent in profesor.

Igor Vincetič, 23 let, Škotska
Trenutno sem že na svoji tretji izmenjavi. Prva je bila v srednji šoli v ZDA, druga na Kitajskem in trenutno tretja je na Škotskem. Sistem šolstva v Sloveniji ali v tujini se bistveno razlikuje in mislim, da je naš sistem šolstva v Sloveniji čisto poneumljanje ljudi. Pri nas te silijo, da se na pamet učiš iz knjige in potem to enostavno kot stroj za kopiranje preneseš na izpit, kar je seveda zelo žalostno, ker nihče nima nič od tega. Kar se na pamet naučiš, hitro pozabiš. Drugod se uporablja drugačen sistem. V tujini temu večinoma pravijo ameriški sistem, ki te sili, da misliš s svojo glavo. Večina nalog izpitov kolokvijev temelji na resničnih primerih in zelo pogosto se zgodi, da imaš na voljo knjigo na izpitu. Kampanjskega učenja v tujini skoraj ni. V Sloveniji par mesecev ne delaš nič na faksu, potem pa se učiš kot zmešan en mesec. Drugod večji del ocene pridobiš med semestrom kot pa z izpitom, recimo s seminarsko, kolokvijem. Med letom si pridobiš okoli 50-60% ocene in je izpit le manjši procent in seveda manj pomemben. Učenje se s tem porazdeli na daljše obdobje in znanje je temeljitejše. Sami študenti, ki smo v tujini se odlično razumemo. Nekako se lahko poistovetimo med seboj, saj smo vsi na istem, v tujem okolju in imamo občutek, da moramo držati skupaj.

Selma Franov, 31 let, Kitajska
Za študij v tujini sem se odločila po drugem letniku študija sinologije, ker je kitajščina zelo specifičen jezik in se ga je težko učiti brez  izpostavljenosti kulturi in maternim govorcem. Študij v  tujini posamezniku po mojem mnenju na vsak način prinese nova spoznanja o sebi, o svoji kulturi in skozi primerjavo z drugo kulturo drugačno vrednotenje tako drugega kot  tudi svojega okolja. Na Kitajskem je odnos do tujcev specifičen in se je le malo spremenil v zadnjih 10 letih. Vidijo nas predvsem kot nenavadneže z drugačnimi lasmi, kožo, običaji, navadami tako da je zijanje in kazanje s prsti najbolj običajna stvar. S Kitajci se da razmeroma hitro navezati stike, ponavadi se z veseljem pogovarjajo in zastavljajo najrazličnejša vprašanja, nekatera tudi takšna, ki bi jih pri nas imeli za neumestna. Meni osebno je študij v tujini pustil neko zavedanje, da obstaja mnogo različnih načinov, kako ljudje preživijo, kako si služijo svoj vsakdanji kruh in da noben od teh načinov ni sam po sebi manjvreden od drugih.

Mojca Polc

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.