ŠOU svetovalnica

Slavnostni ognjemeti in žlahtna penina so le še spomin. Zdaj je čas za ofenzivo! Napad na obveznosti, izpite in druge obveznosti, ki jih nosi študij na katerikoli fakulteti. Zimsko izpitno obdobje je pred vrati. Ekipa Študentske svetovalnice ŠOU vam želi čim več zbranosti in bistrih glav, da bodo indeksi deležni samih dobrih ocen.

Pa vendar se zgodi, da včasih ni vse tako, kot bi pričakovali. V takih trenutkih smo svetovalci Študentske svetovalnice ŠOU pravi naslov, da nas obiščete in verjemite, ni ga vprašanja, na katerega ne bi vedeli odgovora in težave, ki nam je skupaj ne bi uspelo rešiti.

Poiščite nas na Kersnikovi 4 v Ljubljani, se nam oglasite po telefonu ali po elektronski pošti.
Prav posebej pa ste dobrodošli na našem forumu www.svetovalnica.com, kjer najdete vse in še več in mogoče bo ravno obisk na našem forumu prebudil nove ideje ali razjasnil vaše dvome.

Ekipa Študentske svetovalnice ŠOU

Pozdravljeni!
Sem študent tretjega letnika visokošolskega programa družboslovnega študija. Rad bi se vpisal vzporedno še na en faks in me zanima, ali se lahko vpišem na univerzitetni program. Problem je v tem, ker imam samo poklicno maturo. V primeru, da se je možno vpisati tudi v univerzitetni program, me zanima, če lahko pošljem več različnih prijav za vpis na visokošolski zavod? Ali moram v tem primeru pridobiti soglasje za vsako prijavo posebej?
Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.

Lep pozdrav, Miha


Pozdravljen Miha!

Splošni vpisni pogoji določajo, da je za vpis na univerzitetni program potrebna klasična matura, le v nekatere študijske programe je možen vpis tudi na podlagi poklicne mature in opravljenega izpita iz enega od maturitetnih predmetov (ki pa ne sme biti eden izmed predmetov, ki si jih imel na poklicni maturi!). Razpis za vpis v dodiplomske študijske programe bo predvidoma izšel ob koncu januarja. Okvirno si lahko pomagaš z informacijami iz lanskega razpisa, ki je dostopen na www.vpis.uni-lj.si.

Načelno sta pogoja za vzporedni študij dva: 1. soglasje matične fakultete in 2. izpolnjeni pogoji za vpis v višji letnik (obe potrdili je potrebno priložiti prijavi). Prijavo (njihovo število ni omejeno, če boš le uspel pridobiti dovolj soglasij matične fakultete – za vsako prijavo potrebuješ namreč svoje soglasje) pošlješ na predpisanem obrazcu (DZS 1,71/4) – letos je bil rok do konca septembra oz. do 8. marca za programe, kjer se preverja umetniška nadarjenost ali psihofizične sposobnosti.
Število razpisanih mest je zelo majhno, saj jih je lahko skupaj za vzporedni študij in študij diplomantov največ 5% mest, razpisanih za redni vpis v 1. letnik. Podatke o lanskih prostih mestih najdeš v razpisu na straneh 46 in 47 oz. na zgornji internetni strani pod obvestili, datum 31.1. 2005.
Vse ostale pogoje za vpis na vzporedni študij, kot tudi izbirne kriterije, določajo fakultete same z internimi pravili. Ponekod zahtevajo opravljene vse obveznosti na matičnem programu, ne le izpolnjevanje pogojev za napredovanje, ponekod šele po prispelih prijavah odločijo, ali ne bodo morda sprejeli le diplomantov in nobenega vzporednega študenta, ponekod pa sprejemajo celo le študente določenih fakultet. Na večini fakultet je glavni kriterij za izbiro povprečje na študijskem programu, ki ga obiskuješ (maturitetne ocene v večini primerov torej niso važne!). Za več informacij se obrni neposredno na fakulteto, kamor želiš. Vsekakor pa počakaj do izida novega razpisa, kjer bodo morda pogoji določeni nekoliko drugače, kot sem opisal.

Če se na izbrani študijski program po tej poti ne boš mogel vpisati, ker ne izpolnjuješ pogojev, ti ostane možnost študija diplomantov, tj. novega dodiplomskega študija po zaključenem trenutnem študiju. V tem primeru se lahko brez klasične mature vpišeš načeloma na katerikoli univerzitetni program, a pod pogojem, da boš sedanji študij zaključil s povprečjem najmanj 8.0.

Na vsak način ti priporočam obisk informativnega dneva, saj se nemalokrat zgodi, da imajo dijaki in tudi študentje drugačno predstavo o samem študiju in mnogi to ugotovijo šele oktobra ali novembra, ko se že začnejo prva predavanja in druge obveznosti.

 
Lep pozdrav, Jan, Mario in Matjaž

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.