ŠOU Svetovalnica – zaslužek v letu 2009?

Vprašanje:
Živjo!
Sem študent ekonomske fakultete, star 23 let, in ker se koledarsko leto počasi zaključuje, me zanima, koliko bi lahko sploh zaslužil v letošnjem letu. Ali je ta znesek višji, če me starši ne uveljavljajo za vzdrževanega družinskega člana oz. do kdaj me sploh lahko uveljavljajo?
Ali je to vezano na moj status študenta ali je pomembno kaj drugega?

Odgovor:
Zdravo!
Starši te lahko kot vzdrževanega družinskega člana uveljavljajo do tvojega 26. leta starosti, če neprekinjeno ali s prekinitvijo do enega leta nadaljuješ šolanje na srednji, višji ali visoki stopnji. Poleg tega ne smeš imeti dohodkov iz zaposlitve ali iz opravljanja dejavnosti, razen družinske pokojnine ter dohodka za opravljeno začasno ali občasno delo na podlagi napotnice pooblaščene organizacije ali Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, ki opravlja dejavnost posredovanja dela dijakom in študentom v skladu s predpisi s področja zaposlovanja (študentsko delo).
Za vzdrževanega družinskega člana te lahko starši uveljavljajo tudi, če si starejši od 26 let v primeru, da si se vpisal na študij do 26. leta starosti, in sicer največ za dobo šestih let od dneva vpisa na dodiplomski študij in največ za dobo štirih let od dneva vpisa na podiplomski študij. Seveda pa dejstvo, da te starši uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana, vpliva na znesek, ki ga lahko letno zaslužiš preko študentskega servisa.
V kolikor te bodo letos starši uveljavljali kot vzdrževanega družinskega člana, to pomeni, da boš imel na voljo posebno osebno olajšavo, torej t. i. študentsko olajšavo v višini 3.051,35 €. Moram te opozoriti, da lahko to olajšavo uveljavljaš le za delo preko študentskega servisa in ne za druge načine dela (kot je recimo delo preko avtorske ali podjemne pogodbe).
V kolikor pa te starši ne bodo uveljavljali kot vzdrževanega družinskega člana, pa je tvoj letni znesek zaslužka lahko bistveno večji. V tem primeru imaš poleg t. i. študentske olajšave na voljo tudi splošno olajšavo, ki se prizna vsakemu zavezancu, ki vloži napoved za odmero dohodnine pod pogojem, da drugi zavezanec za njega ne uveljavlja posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana. Ta olajšava je odvisna tudi od tvojega zaslužka. Če pa boš napoved za odmero dohodnine oddajal sam, se ti bo priznala poleg posebne osebne olajšave v višini 3.051,35 € (za leto 2009) še splošna olajšava.
Znesek splošne olajšave je odvisen od tvojega letnega dohodka, in sicer:
– če boš imel letos bruto dohodke do 8.557,30 €, boš deležen splošne olajšave v znesku 5.113,35 € (osnovna splošna olajšava 3.051,35 € zvišana za 2.062,00 €);
– če boš imel letos bruto dohodke nad 8.557,30 € do 9.897,60 €, boš deležen splošne olajšave v znesku 4.082,35 € (osnovna splošna olajšava 3.051,35 € zvišana za 1.031,00 €);
– če boš imel letos bruto dohodke, ki bodo presegali 9.897,60 €, pa boš deležen le osnovne splošne olajšave, ki za leto 2009 znaša 3.051,35 €.
Druga navedena možnost se ne splača, če so tvoji starši zaposleni, torej da imajo nek reden dohodek. Ko te starši uveljavljajo, dobijo zate namreč posebno olajšavo za vzdrževanega družinskega člana, ki se prizna rezidentom, ki vzdržujejo družinske člane. Ta olajšava je odvisna od tega, koliko otrok je v družini. Za prvega vzdrževanega otroka znaša 2.251,46 € in se za vsakega naslednjega poviša. Iz dohodninskega vidika je bolj koristno, da te uveljavljajo starši, saj je njihov letni dohodek večji in bi jim ta olajšava pomenila več kot tebi. Ampak to je vse odvisno od situacije, zato po navadi svetujemo, da se študent usede s starši in skupaj preračunajo, kaj bi bilo bolj ugodno. Po navadi ta možnost pride v poštev, če so starši v pokoju ali brezposelni.
Davčni organ informativne izračune dohodnine sestavlja na podlagi podatkov uradnih evidenc, s katerimi razpolaga davčna uprava, in podatkov o dohodkih ter vzdrževanih družinskih članih, ki jih bodo davčni upravi do 31. 1. 2010 posredovali izplačevalci dohodkov. V januarju 2010 je treba vložiti Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine za leto 2009. V tej vlogi se označi, da te starši ne bodo uveljavljali kot vzdrževanega družinskega člana, v kolikor se za to skupaj odločite. Tudi če vloge ne boste vložili do 31. 1. 2010, ni večjega problema. V tem primeru se informativni izračun sestavi na podlagi podatkov, ki jih ima na voljo davčna uprava. Starši, ki se s takim informativnim izračunom ne strinjajo, morajo po prejemu informativnega izračuna na davčni urad vložiti ugovor in v tem ugovoru navesti, da otroka ne želijo uveljavljati za vzdrževanega družinskega člana.

Za pravno svetovanje Jure Ajdovec in Sabina Pirnat

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.