Status dijaka na izobraževanju za odrasle: kako je z zavarovanjem in delom preko napotnice po 26. letu starosti?

Teenager boy wearing casual t-shirt standing over blue isolated background Thinking worried about a question, concerned and nervous with hand on chin
Foto: AaronAmat iz iStock

Pozdravljeni!

Berem različne informacije, tako da bi prosila za pomoč pri razumevanju. Letos imam status dijaka na izobraževanju za odrasle. Aprila bom dopolnila 26. let. Ali mi status velja le do 26. rojstnega dneva ali do izteka študijskega leta oziroma ali moram po 26.letu zavarovanje morebiti plačevati? Ali lahko preko študenta delam do konca študijskega leta, tudi če velja, da moram po 26. letu zavarovanje plačati sama?

Torej, zanima me, kako se medsebojno izključuje zavarovanje in delo s statusom dijaka?
Hvala in lep pozdrav!

 

Pozdravljena,

za začetek te naj opomnim, da si z vpisom na izobraževanje odraslih pridobila status udeleženca izobraževanja odraslih. Starost na sam status ne bo vplivala, lahko pa vpliva na pravice, ki iz njega izhajajo. Omenim naj tudi, da pravica do zdravstvenega zavarovanja in dela preko študentske napotnice med sabo nista povezani oz. se ne izključujeta.

V starem Zakonu o izobraževanju odraslih (ZIO) je bilo v 4. členu določeno, da je možno pravice iz statusa udeleženca izobraževanja odraslih uveljavljati do 27. leta starosti. Ker nov zakon (ZIO-1) tega ne omenja več, smo vprašanje, ali ta starostna omejitev pri uveljavljanju pravic še vedno velja, naslovili na Andragoški center Republike Slovenije in prejeli naslednji odgovor:

Zakon o izobraževanju odraslih – ZIO-1, ki je bil sprejet v 2018, opredeljuje le neformalno izobraževanje odraslih, status udeleženca odraslih pa je v večini primerov povezan s formalnimi programi (izjema je program PUM-O). Zato tega določila ni več v zakonu, ampak pravice tistih, ki se formalno izobražujejo kot odrasli opredeljuje zakonodaja s teh področij.

Tako npr. Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju opredeljuje pravico do prejemanja družinske pokojnine do dopolnjenega 26. leta starosti, Zakon o prevozih v cestnem prometu subvencionirane vozovnice za javni potniški promet (»osebe, ki se izredno izobražuje po programih poklicnega, strokovnega in splošnega srednješolskega izobraževanja ter višjega strokovnega izobraževanja, do dopolnjenega 26. starosti, če se ne izobražuje v skladu s predpisi o urejanju trga dela«), Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju za plačilo zdravstvenih storitev.

Vendar je treba biti pozoren, saj večina pravic iz omenjenih zakonov te določa do 26. leta starosti. Oziroma, npr. osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje v letu, ko nekdo dopolni 26 let, velja do zaključka šolskega leta (npr., če je nekdo vpisan na izredni študij in ni zaposlen, pa je mesecu maju dopolni 26 let, ima brezplačno zdr. zavarovanje po enem od staršev do konca študijskega leta, torej do konca septembra).

Iz navedenega torej izhaja, da se glede pravic iz statusa udeležencev izobraževanja odraslih uporablja zakonodaja, ki ureja ta področja (meja 27 let več ne velja).

Preko študentskega servisa lahko udeleženci izobraževanja odraslih delajo do 26. leta starosti, kar izhaja iz 18. člena Pravilnika o pogojih za opravljanje dejavnosti agencij za zaposlovanje. Po rojstnem dnevu v aprilu tako ne boš več upravičena do dela preko študentske napotnice.

18. člen (splošni pogoji)
/…/
(4) Agencija lahko posreduje delo za dijake in študente le za:
–        osebe s statusom dijaka v Republiki Sloveniji, ki so že dopolnili 15 let,
–        osebe s statusom študenta v Republiki Sloveniji,
–        osebe s statusom udeležencev izobraževanja odraslih, ki so mlajši od 26 let in se izobražujejo po javno veljavnih programih osnovnega, poklicnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja.
/…/

Zdravstveno zavarovanje ureja  Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ), ki v 22. členu določa, da boš pravico do zdravstvenega zavarovanja preko staršev izgubila ob koncu študijskega leta, v katerem boš dopolnila 26 let, saj takrat ne šteješ več za vzdrževanega družinskega člana. Od takrat naprej si boš morala sama kriti obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje, kar lahko urediš pri ZZZS in katerikoli komercialni zavarovalnici.

22. člen
Otrok, ki ni sam zavarovanec, je zdravstveno zavarovan kot družinski član do dopolnjenega 15. leta starosti oziroma do dopolnjenega 18. leta starosti, po tej starosti pa, če se šola, in sicer do konca šolanja, vendar največ do konca šolskega oziroma študijskega leta, v katerem dopolni 26 let.
/…/

Lep pozdrav,

Iris

logo Zavod Študentska svetovalnica
info@svetovalnica.com | +386 1 438 02 53 | Spletna stran

Pomagamo študentom in mladim na njihovi študijski poti ter razreševati njihova pravno-socialna vprašanja. Svoje vprašanje lahko oddaš v obrazcu za brezplačni nasvet.

Prejšnji članekPreverite, brez česa si Nika Zorjan ne predstavlja dneva!
Naslednji članekAplikacija, s katero se naučiš novega jezika v treh tednih
logo Zavod Študentska svetovalnica
info@svetovalnica.com | +386 1 438 02 53 | Spletna stran

Pomagamo študentom in mladim na njihovi študijski poti ter razreševati njihova pravno-socialna vprašanja. Svoje vprašanje lahko oddaš v obrazcu za brezplačni nasvet.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.