Študent študentu: izbira partnerja in spoprijemanje s stresom

Zanima me kako doseči neko umirjenost pred izpiti, kaj lahko naredim da ne bom napeta, nervozna, ter da bom lažje spala. Ko pride izpitno obdobje, ne jem, slabo spim, sem nervozna, strah me je, verjamem pa da nisem edina. Prosim za kak nasvet.

Druga zadeva, ki me zanima je kako sploh izbrati partnerja s katerim lahko na dolgi rok funkcioniraš in sta v neki harmoniji in sožitju? Nekako mi manjka te življenjske izobrazbe, ki je po moje zelo pomembna.

Pred kakim letom sem končala vezo in nekako se mi zdi, da ves čas srečujem zelo podobne moške prvemu partnerju, pa ne razumem zakaj je temu tako?

Hvala za odgovor in lep pozdrav

 

Pozdravljena,

hvala za tvoja vprašanja, za katera verjamem, da bodo za marsikoga koristna. To, kar se ti dogaja med izpitnim obdobjem, je reakcija na stres, ki ga doživljaš. Znaki se kažejo preko telesa: težave s spanjem in prehranjevanjem, nervoznost, strah, napetost… Pomembno je torej, da svojemu telesu pomagaš bolje preživeti to obdobje. Pri tem ti lahko pomaga veliko stvari, npr. šport, meditacija, čuječnost, topla kopel, sproščujoče dejavnosti, bolj kvalitetna prehrana… Že ti ukrepi bi lahko pripomogli k boljšemu počutju in verjetno tudi k boljšemu spancu.

Ko se znajdemo v napornem obdobju, ki od nas zahteva veliko dela in koncentracije, se včasih prepričamo, da moramo ves čas, ki ga imamo na razpolago, nameniti svojemu cilju (v tvojem primeru narediti izpite).

Tako se prisilimo, da smo res stoodstotno aktivni in si pogosto ne znamo vzeti dovolj časa za počitek, rekreacijo, “polnjenje baterij”. Seveda je takšna strategija lahko zelo učinkovita za krajše obdobje, a na dolgi rok ne more delovati. Naše telo se namreč začne upirati, na kar nas opozarja s celo vrsto različnih simptomov ter v končni fazi z nesodelovanjem (upad koncentracije, težave s spominom, pomanjkanje motivacije, itd.). Ključno je se zavedati, da moramo v obdobjih, ki od nas terjajo veliko, še bolje poskrbeti zase in se ne zanemariti. Med sabo se zelo razlikujemo, zato je tvoja naloga, da poiščeš tisti pravi način, kako redno skrbeti zase in kar se da najbolje ohranjati svoje psihofizično zdravje.

Kar se tiče izbire partnerja pa je to nekoliko bolj kompleksno vprašanje, ki bo od tebe po vsej verjetnosti zahtevalo določeno mero razmišljanja, prevpraševanja, raziskovanja… Najprej glede tega, kakšnega partnerja si sploh želiš ob sebi. Če te prav razumem, bi rada ob sebi drugačno osebo, kot je bil tvoj prejšnji partner. Spodletele zveze nas lahko veliko naučijo; lahko se na primer vprašaš, kaj je bilo zate nesprejemljivo, moteče, boleče… To ti lahko pomaga razumeti kakšen partnerski odnos si želiš imeti v prihodnosti. Pri tem ne gre pozabiti, da zvezo vedno sestavljata dve osebi, ki sta soodgovorni pri razvijanju in vzdrževanju njunega odnosa. Včasih moramo tudi mi nekaj spremeniti, ne le iskati drugačnega partnerja.

Če pa smo že pri tem, kako izbrati osebo, s katero lahko funkcioniraš in si v harmoniji, bi rekla, da je zelo pomembno, da lahko s to osebo razviješ varen, zaupen odnos. V partnerstvu so ključnega pomena dobra komunikacija, odprtost, intimnost, ranljivost. Pomembno je tudi, da med partnerjema ni ogromnih, težko premostljivih razlik – npr. v vrednotah, planih za prihodnost, spolnosti… Torej zaželjena je določena stopnja kompatibilnosti, čeprav so tudi razlike dobrodošle, saj popestrijo odnos in oba partnerja spodbujajo k temu, da rasteta, odkrivata nove dimenzije, se učita, se prilagajata…

Sprašuješ tudi, kako to, da naletiš na podobne moške kot je bil tvoj prvi partner. Pogosto prihaja do tega zato, ker ljudje iščemo to, kar nam je znano, domače, varno (pa čeprav to včasih ni za nas najbolje). Včasih pa gre tu za neke vrste začarani krog, v katerega se ujamemo zaradi svojih nepredelanih vsebin. Te lahko posameznika “vodijo”, da deluje po določenem vzorcu, ker v tistem trenutku ne zmore ali ne zna drugače – pri tem pa pogosto rani sebe ali druge. Če te ta tematika zanima in bi rada nekaj naredila na sebi je to obdobje odlična priložnost da se, mogoče tudi s pomočjo psihoterapije, lotiš teh pomembnih vprašanj.

Nina Grudina, specializantka sistemske terapije na SFU Ljubljana

logo Univerza Sigmunda Freuda
ambulanta@sfu-ljubljana.si | +386 1 425 44 33 | Spletna stran

V okviru svoje študijske prakse odgovarjajo študenti SFU Ljubljana, pod strokovnim mentorstvom izkušenih psihoterapevtov Psihoterapevtske Ambulante SFU. Če potrebuješ poglobljeno pomoč, nudi Ambulanta SFU različne oblike psihoterapije.

Prejšnji članekKako pokuriti maščobe, ki so se nabrale čez zimo
Naslednji članekSlovenski rokometaši v boju za evropsko prvenstvo
logo Univerza Sigmunda Freuda
ambulanta@sfu-ljubljana.si | +386 1 425 44 33 | Spletna stran

V okviru svoje študijske prakse odgovarjajo študenti SFU Ljubljana, pod strokovnim mentorstvom izkušenih psihoterapevtov Psihoterapevtske Ambulante SFU. Če potrebuješ poglobljeno pomoč, nudi Ambulanta SFU različne oblike psihoterapije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.