sobota, 26 septembra, 2020
Doma Izpostavljeno Svetovalnica Svetovalnica: KAJ STORITI, KO NUJNO POTREBUJEM NASTANITEV?

Svetovalnica: KAJ STORITI, KO NUJNO POTREBUJEM NASTANITEV?

Počasi mineva leto dni, odkar smo v Zavodu Študentska svetovalnica odprli Študentsko hišo SRCe (Student Resource Centre), da bi študentom omogočili celovit servis svetovalnih dejavnosti, dopolnjen z brezplačno nastanitvijo in podpornimi storitvami. Naše SRCe bi radi približali in predstavili študentom.

 

Kaj sploh je SRCe?

 

SRCe je nadaljevanje in dopolnitev dejavnosti Svetovalnice. Svetovalnica je z vami že vrsto let na Kersnikovi ulici 4 v Ljubljani, od lanskega januarja pa je s svojim najobsežnejšim projektom, Študentsko hišo SRCe, odprla svoja vrata tudi na Židovski stezi 6.

 

V SRCu nudimo brezplačno pravno svetovanje (vezano na pravna vprašanja v zvezi s študijem), socialno svetovanje (pravice in obveznosti študenta), svetovanje za študij v tujini (vsa vprašanja glede postopkov, štipendij in bivanja v izbrani tuji državi), dohodninsko svetovanje (konkretni izračuni glede obdavčitve dohodkov fizičnih oseb) in svetovanje za študentske družine (svetovalke imajo tudi same izkušnjo mamice-študentke).

 

V nadstropju višje se lahko študenti udeležijo psiholoških delavnic (izvaja jih diplomirana psihologinja) in psihoterapij (izvaja jih specializantka psihoterapije). Poleg tega občasno v našem I. nadstropju prirejamo tudi razstave, potopisna predavanja ali izobraževanja v sodelovanju z zunanjimi partnerji (predavanja o štipendiranju s strani Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendij, oddelek Ad-futura).

 

V drugem in tretjem nadstropju študentom v stiski nudimo brezplačno bivanje.

 

Koncept študentske hiše SRCe in brezplačna namestitev

 

Študentska hiša SRCe je zasnovana po principu varnih hiš, vendar z nekaj popravki, ki zagotavljajo bolj sproščeno bivanje, bližje študentom in mladim nasploh. V SRCe so sprejeti mladi v stiski (materialni in socialni), ki nujno potrebujejo nastanitev, ker si je sami ne morejo privoščiti.

 

Lokacija SRCa ni skrita, temveč je v samem centru mesta, tako da so naši uporabniki v središču mestnega dogajanja. Sprejemajo lahko obiske in si bivanje urejajo po svojem ritmu. Dokler se uporabniki držijo hišnega reda, njihovo bivanje ni urejeno s strogimi pravili, temveč z medsebojnim usklajevanjem. Vsak uporabnik se mora enkrat tedensko udeležiti individualnega razgovora, kjer mu pomagamo pri opredelitvi kratkoročnih, srednjeročnih in dolgoročnih ciljev.

 

Na voljo imamo eno stanovanje za pet študentov pozameznikov in eno stanovanje za študentsko družino ter sobo za študenta pozameznika.

 

Postopek sprejema v SRCe

 

Postopek za sprejem v SRCe se začne s klicem na brezplačno telefonsko številko 080 98 67. V primeru, da imamo na voljo prostor, se dogovorimo za uvodni razgovor. Na uvodni razgovor študent prinese vso potrebno dokumentacijo.

 

Študent mora na uvodni razgovor prinesti:

 1. pisno prošnjo za namestitev,
 2. izpolnjeno vlogo za namestitev v SRCe: http://www.studentska-hisa.si/p/navodila-za-prijavo-z-vlogami.html,
 3. obojestransko fotokopijo osebnega dokumenta in bančne kartice,
 4. potrdilo o vpisu oz. o pavziranju,
 5. dokazila o prilivih zadnjih treh mesecev,
 6. potrdilo o skupnem gospodinjstvu,
 7. kopijo dohodninske odločbe vseh članov gospodinjstva,
 8. izpis zaslužka zadnjih treh mesecev vseh študentskih servisov, v katere je včlanjen,
 9. podpisano izjavo o nezaposlenosti,
 10. podpisano izjavo o številu osebnih računov in o prostovoljnem prilaganju dokazila o osebnih prejemkih,
 11. podpisano izjavo o bivanju študenta v lastnem gospodinjstvu.

 

Pri študentskih družinah je potrebno prinesti tudi fotokopije rojstnih listov otrok. V primeru, da imate s starši sklenjen dogovor o preživljanju (oz. imate sklep o preživnini), priložite tudi kopijo tega, saj s tem dodatno utemeljujete socialno stisko.

 

Dobrodošla so tudi druga izkazila (kot so zdravniška potrdila, mnenje centra za socialno delo, prejemanje denarne socialne pomoč, …).

 

Po uvodnem razgovoru se sestane komisija, ki oceni upravičenost prosilčeve vloge. Ocenjuje se predvsem trenutna stiska prosilca. Poleg te se ocenjujeta tudi splošni socialni in materialni položaj prosilca. Kadar gre za študenta, ki z delom preko študentskega servisa aktivno rešuje svojo socialno problematiko, to pozitivno upoštevamo pri ocenjevanju vloge. Pri ocenjevanju komisija upošteva individualni razgovor in prinešeno dokumentacijo.

 

V nujnih primerih nastanitev poteka že isti dan, če je vloga pozitivno ocenjena, študent pride na podpis nastanitvene pogodbe in preostalih obveznih dokumentov. Našim študentom uredimo tudi začasno prebivališče na upravni enoti. Študentu predstavimo hišni red in pravila bivanja ter ga seznanimo z njegovimi novimi sostanovalci. S tem se tudi začne bivanje v našem in vašem SRCu.

 

Kolikor imate dodatna vprašanja, smo vam na voljo na brezplačni telefonski številki 080 98 67. Do takrat vas lepo pozdravljam in vam želim vse dobro v letu 2012!

 

 

Dimitrij Djokić

vodja študentske hiše SRCe

(Zavod Študentska svetovalnica)

 

 

Bodi prvi in oceni prispevek: 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,260FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,680FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Smo na začetku bikovskega trenda kriptovalut?

Ali lahko kriptotrg ponovi zgodbo tehnoloških delnic, ki so šle po razpoku internetnega balona in večletnem zatišju navzgor za 800 odstotkov?Novo področje v kriptosvetu,...

Domači, zaljubljeni in poredni napitki za jesenske večere

Dnevi postajajo vse krajši, večeri pa hladnejši. Ohlajene limonade in zarošene pivske krigle že počasi nadomeščajo vroče skodelice čaja in kuhan gin. Klasične tople...

Kaj je rebalans?

Večkrat na leto slišimo besedo rebalans. Ker pa nas tega najverjetneje v šoli niso naučili, je tu Študent, ki bo na kratko in po...

🎧 Kaj vse se spremeni, ko postaneš študent?

Lara je članek o tem, kaj vse se spremeni, ko postaneš študent pripravila že pred časom, a kdaj bi bil bolj primeren čas za...