Salsa, omaka, ples, glasba, svoboda, harmonija, sozvočje okusov in ritmov, sinhronost gibanja

Ples je gibanje ob glasbi. Glasba je sozvočje različnih inštrumentov, glasov in tonov ter izraznost glasbenikov.

Ko je glasba živa in plešemo ob njej, plesalci in glasbeniki soustvarjamo dialog, dialog novih ritmov, novih gibov, korakov, novih občutij, novih okusov in barv.
Glasbo in ples še danes mnoga ljudstva in kulture uporabljajo kot rituale čaščenja narave, različnih božanstev in boginj.

Glasba in ples Karibskih otokov v Slovenijo …

Ko sem pred 13 leti prvič obiskala Karibsko otočje, otok Puerto Rico, sem vstopila v deželo glasbe, plesa, salse, bambe in plene, s palmami posejanih peščenih plaž, tropskega pragozda, bogatega rastlinja in raznovrstnih živali, sonca, morja, ruma, cigar ter prijaznih in gostoljubnih ljudi.

Obiskala sem številne koncerte portoriških ter kubanskih glasbenikov, mojstrske plesne delavnice različnih plesnih stilov salse, bachate, rumbe, plene, cha cha cha-ja, mambe ter spoznala veliko plesalcev z vsega sveta.

»Ali plešeš na prvo ali na drugo dobo v taktu?« me je vprašal eden izmed portoriških plesalcev na večernem koncertu predno sva zaplesala. »Plešem na klave,« sem mu odgovorila: »odvisno od glasbe, ki jo igrajo, in klave ritma, ki je prisoten v njej.« Nasmehnil se je in nato sva zaplesala, portoriški salsa stil, tekoče prelivanje figur, ki se menjujejo na liniji, veliko obratov, križnih figur, veselja, radosti, improvizacije in poigravanja s koraki ob živih tumbao ritmih konge, ritmih timbal ter najrazličnejših melodijah in harmonijah celotnega orkestra.

Po nekaj plesih sem občutila popolno ekstazo in občutek strasti do življenja, veselja in radosti je bil osvobajajoč in božanski.

Doživljanje Portorika je bilo zelo intenzivno, veliko dogajanja, spoznavanja novih plesalcev, učiteljev, prijateljev, potovanj, celodnevnih intenzivnih plesnih treningov v notranjih dvoranah na parketu ter celonočnih koncertov v živo ter plesanja do jutranjih ur na peščenih plažah, kar je bil svojevrsten blagodejen piling tretma za že malo utrujena stopala.

»Salsa libre«, ples, ki osvobaja, radosti in prižiga iskro življenja in strasti v nas

Nekaj let kasneje mi je ob ponovnem obisku Portorika na plesni zabavi prijazen fant ponudil nekaj alkoholnih pijač: »Senorita, … mojito, cuba libre?” a občutek v meni je bil tako izpolnjen in svoboden od plesa, da sem prijazno ponudbo ponujenih »opojnih« substanc odklonila in odgovorila: »salsa libre«. Globoko v sebi sem vedela, da bom tovrstne dolgoletne plesne izkušnje veselja ter osvobajanja ob plesu podajala naprej v Sloveniji, in tako se je leta 2002 rodila Salsa Libre Academija, ki bo letos poleti praznovala že 10. obletnico delovanja.

Na našem plesnem meniju lahko najdete: portoriško salso (salsa v parih), salso flow (solo salsa), ruedo de casino (kubansko salso/kolo), cha cha cha ter za Dominikansko republiko značilna plesa merengue in bachato.

Ko nekaj svojih učencev plesa povprašam, kaj jih je pritegnilo ob plesu salse in bachate, dobim različne odgovore:

»Salsa je zelo temperamenten, zelo živahen in dinamičen ples z veliko vrtenja in ognjenega seksi gibanja ter prav tako svobodnega izražanja in nekaj improvizacije ob različnih ritmih.”

»Bachata je zelo čutna, z izrazitim gibanjem bokov ter celotnega telesa, ob njej se gibanje plesalcev preliva v valovanju in spiralnih gibanjih. Plesalca plešeta tesno skupaj v objemu. Všeč sta mi obe zvrsti, zato plešem tako salso kot tudi bachato, saj se tudi na salsa-latino zabavah vrtita obe glasbeni zvrsti in se mi zdi pomembno, da znam plesati oboje, hkrati pa tudi kakšen merengue ter cha cha cha. Toliko različnih ritmov in plesov obstaja, toliko različnih začimbic v tej salsa omaki.«

Lepo vabljeni na ples različnih plesnih omak, naj vam teknejo, »dober tek«!

Sabina Remškar (klub Salsa Libre Academia)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.