Svetovalnica – status

Javni razpis Projektno delo za pridobitev praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju
Javni razpis Projektno delo za pridobitev praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju Foto: StartupStockPhotos iz Pixabay

Živijo!

Sem absolventka in sem letos oddala prijavo za vpis v 1. letnik neke fakultete, da bi naslednje leto obdržala status študenta. Prijavo so mi zavrnili. Zanima me, kakšne možnosti imam za nadaljevanje študija in s tem za ohranitev statusa študenta. Malo obupujem in ne vem, kako naprej. Hvala in lep pozdrav!
Maja

Zdravo Maja!

Razumem te, da si se znašla v veliki stiski, ko so ti zavrnili prijavo, ampak zdaj še ni čas za obup, imaš namreč še veliko drugih možnosti za nadaljevanje študija.

Najprej ti bom razložil, zakaj je bila prijava zavrnjena, nato pa bom navedel nekaj možnosti, ki jih imaš.

Na vpisni službi absolventom prijave za vpis v 1. letnik, ki so bile oddane do 8. marca zavračajo, saj na dve fakulteti hkrati ne moreš biti vpisan. Če bi se želela vpisati na drugo fakulteto, bi se morala s sedanje izpisati, to pa pomeni, da ne bi mogla dokončati študija oziroma diplomirati. V primeru, da bi do septembra diplomirala, se kot diplomant ne moreš vpisati na vpisna mesta, razpisana za maturante, ampak se lahko vpišeš samo na vpisna mesta, razpisana za študij diplomantov.
V primeru, da bi načrtno želela prekiniti študij na svoji fakulteti v času absolventskega staža in bi si želela študij nadaljevati na drugi fakulteti, bi morala ob prijavi oziroma v roku ugovora za zavrnjeno prijavo poslati izpisnico oziroma se posvetovati z uslužbenci vpisne službe. Res pa je tudi, da je to dejanje možno samo v primeru, če še nisi izkoristila možnosti ponavljanja oziroma drugega rednega vpisa.

V nadaljevanju so navedene različne možnosti, ki jih imaš.

Če ti uspe do septembra diplomirati, se lahko vpišeš na študij diplomantov. Gre za t. i. zaporedni vpis, ko se po diplomi na eni fakulteti vpišeš naprej na drugo fakulteto kot diplomant.

Doslej je veljalo pravilo, da lahko študent, ki še ni porabil bonusa dveh rednih vpisov oz. enega rednega vpisa in enega ponavljanja, za razpisana prosta mesta odda prijavo najkasneje do 8. marca in tako za prosta mesta tekmuje skupaj z maturanti.
Študentje, ki se bodo želeli vpisati kot diplomanti v prihajajočem študijskem letu 2011/12, bodo po novem lahko kandidirali le za vpisna mesta, razpisana za študij diplomantov.

Vpisna mesta in druge informacije o študiju diplomantov najdeš v razpisu (http://www.vpis.uni-lj.si/vpis/razpis_kazalo.htm).

Študent se lahko vpiše na študij diplomantov ne glede na to, če je ponavljal, se prepisal ali zamenjal smer/program študija po merilih za prehode ali če je v času prvega dodiplomskega študija kdajkoli »pavziral«.
Študent lahko pošlje neomejeno število prijav, prav tako se na študij diplomantov lahko vpiše neomejenokrat.
Koristne informacije o študiju diplomantov najdeš na naši spletni strani (http://svetovalnica.com/studij-diplomantov) in na našem forumu (http://www.svetovalnica.com/klepetalnica/).

Druga možnost je, da se vpišeš na drugo oziroma tretjo bolonjsko stopnjo, odvisno od programa študija (stari ali bolonjski). Vendar je pogoj spet, da prej diplomiraš.

Z zakonom je omogočeno, da se diplomanti dosedanjih (starih) študijskih programov za pridobitev univerzitetne izobrazbe vpišejo (neposredno) na doktorski študijski program 3. stopnje. To pa ne pomeni, da se ne morejo vpisati v magistrski program – v tem primeru visokošolski zavodi obravnavajo individualne vloge in odločijo o morebitnih priznanih obveznostih (pogost je vpis v 2. letnik).

Razpis za vpis v podiplomski študij za študijsko leto 2011/12 bodo univerze ter javni in koncesionirani visokošolski zavodi objavili na svojih spletnih straneh, lahko pa tudi v dnevnem časopisju, najkasneje do 1. junija 2011.

Koristne informacije o podiplomskem študiju lahko najdeš na spletni strani Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, na spletni strani Univerze v Ljubljani, poglej pa si tudi naš forum.

V zgoraj navedenih primerih moraš torej diplomirati do septembra.

Če pa želiš pridobiti tudi kakšno drugo izobrazbo, je pravno mogoče, da se vpišeš tudi na višjo šolo ali na izobraževanje odraslih. Za vpis se ti ni potrebno izpisati s svoje fakultete.

Ker je prvi vpisni rok na višje šole že potekel, se lahko se v drugem prijavnem roku vpišeš na prosta mesta kakšnega višješolskega strokovnega zavoda. Podatki o še prostih mestih bodo objavljeni do 1. septembra 2011 na spletnih straneh Višješolske prijavne službe (www.vss-ce.com/vps).

Druga možnost je, da se vpišeš na izobraževanje odraslih. Gre za izobraževanje oseb, ki so dopolnile osnovnošolske obveznosti in si želijo razširiti znanje, nimajo pa statusa učenca dijaka ali študenta. Na ta način si pridobiš status izrednega dijaka.
O pravicah udeležencev izobraževanja za odrasle govori 4. člen Zakona o izobraževanju odraslih. Da ga na kratko povzamem. Udeleženci izobraževanja odraslih imajo pravico do zdravstvenega zavarovanja, prevozov, štipendije, dela prek študentskega servisa, …, vendar le do dopolnjenega 27. leta starosti.

Vpisne pogoje in postopke najdeš na spletnih straneh izvajalcev izobraževanj odraslih, podatke o izvajalcih pa najdeš na spletni strani Andragoškega centra RS (http://pregled.acs.si/anak/index.php).
Veliko koristnih informacij glede izobraževanja odraslih je zbranih na spletni strani Andragoškega centra RS (http://pregled.acs.si/) in na našem forumu.

Klemen Valentinčič, socialni svetovalec

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.