Mami telovadi

Ideja o športnem programu “mami telovadi” se bo s papirja končno prenesla tudi v telovadnico in v mesecu juniju bodo bodoče mamice veselo zamigale na poti svojega največjega in najlepšega pričakovanja.

Nosečnost in porod sta za vsako mamico obdobje velikih telesnih in čustvenih sprememb, ki jih vsaka ženska opisuje drugače. Nekatere so polne energije, neutrudljive, pripravljene na vsak izziv, nekatere v nosečnosti najdejo pravi izgovor za devetmesečni »post« od kakršnekoli telesne aktivnosti, spet druge pestijo pogoste nosečniške težave, kot so otekle noge, bolečine v medeničnem obroču, nespečnost, slabost, odvečni kilogrami, …

Vadbo “mami telovadi” priporočamo vsaki bodoči mamici, ki je bila telesno aktivna že pred nosečnostjo, pri kateri nosečnost poteka normalno, zdravo in brez večjih težav. V vsakem primeru naj se pred udeležbo posvetuje s svojim osebnim zdravnikom in izbranim ginekologom.
Na urah bomo izvajali prilagojen program pilates vadbe s poudarkom na vajah za gibljivost, stabilnost hrbtenice in medenice, pomembne vaje za krepitev mišic medeničnega dna, učenje in zavedanje pravilne telesne drže, moč ramenskega obroča in rok ter seveda dihalne in sprostitvene tehnike. Na urah nam bodo v pomoč ali breme različni rekviziti: male žoge, velike žoge, elastični trakovi in majhne uteži. Na vadbi potrebujemo še večjo brisačo, manjšo blazino in pijačo.

Razlogov za telesno aktivnost med nosečnostjo je veliko: ohranjevanje vseh motoričnih sposobnosti, da bi bile čim bliže ravni pred nosečnostjo, s čimer bodo nosečnice lažje opravljale vsakodnevne dejavnosti, ki sicer ob povečanju telesne teže lahko postanejo precej otežene, ohranjevanje in izboljševanje delovanja srčno-žilnega sistema, ohranjevanje in izboljševanje dihalnega sistema, nadzorovanje in popravljanje telesne drže, preprečevanje mišično-skeletnih motenj, kontrola telesne teže, učenje sproščanja, izboljšanje psihičnega počutja, vzdrževanje športno-rekreativnih navad, hitrejše poporodno okrevanje, zagotavljanje potrebe moči za dvigovanje in oskrbovanje rojenega otroka in še bi lahko naštevali.

Vsaka nosečnost je čudovita izkušnja, polna malih čudežev, velikih pričakovanj na poti k velikim izzivom. Naj bo torej to obdobje za bodoče mamice aktivno, zdravo in pozitivno naravnano.

Marija Jozak, inštruktorica pilatesa in vaditeljica vadbe za nosečnice (Društvo fizioterapevtov Slovenije)

 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.