10 razlogov za (pre)visok račun za elektriko

Strah in trepet vsakega meseca: račun za elektriko. Se ti večkrat zgodi, da te šokira nepričakovano visok znesek, in se morda sprašuješ, kaj bi ga lahko povzročilo? Predstavljamo ti 10 razlogov za neprijetno presenečenje v nabiralniku ter kako se mu v prihodnje izogniti.

1. Vampirski odjemalci energije

Namig št. 1: Izklopi vse naprave, ki jih trenutno ne uporabljaš
Namig št. 1: Izklopi vse naprave, ki jih trenutno ne uporabljaš

Zakaj bi še naprej plačeval/-a za elektriko, ki je ne uporabljaš neposredno? Ves dan vklopljene naprave namreč po nepotrebnem še naprej črpajo energijo kljub temu, da niso v rabi. Gre zgolj za potrato energije in denarja. Če si v tem trenutku pomislil/-a na napajalnik za svoj prenosnik, ga nemudoma izklopi. Enako stori z vsemi ostalimi napravami, ki jih trenutno ne uporabljaš.

2. Nestrateška postavitev luči in stropnih ventilatorjev

Morda veš, da obstaja način za odpravo pretiranega trošenja energije zgolj s strateško rabo osvetlitve v svojem domu? Stropne luči sicer razsvetlijo prostor, vendar so tudi izjemno potratne. Poskusi jih nadomestiti z najrazličnejšimi svetilkami, ki v nasprotju s stropnimi lučmi nudijo direktno svetlobo. K nižanju stroškov bo pripomoglo tudi dosledno ugašanje luči ter ventilatorjev v sobi, ko je ta prazna.

Namig št. 2: Izberi varčno žarnico
Namig št. 2: Izberi varčno žarnico

3. Uporaba potratnih žarnic

V primerjavi s klasičnimi žarnicami se nakup energijsko varčnih sijalk sprva morda res zdi nekoliko dražji. Dolgoročno gledano pa so tovrstne LED žarnice nepogrešljive, ko je govora o prihranku denarja in elektrike. Porabijo namreč kar do 90% manj električne energije kot navadne potratne žarnice. Zamenjaj stare žarnice. Denarnica ti bo zagotovo hvaležna.

4. Neustrezna izolacija

Dotrajana ali pomanjkljiva izolacija v vsakem primeru pomeni trošenje denarja. Stara okna in prepišna podstrešja so med glavnimi krivci za nenormalno visoko položnico. Čim prej poskrbi za nova okna, predvsem pa za ustrezno izolacijo podstrešja ter kletnih prostorov. Brez skrbi. Vse, kar bo denarnica utrpela danes, ti bo varen dom povrnil v prihodnosti.

5. Dotrajane elektronske naprave

Stari gospodinjski pripomočki in druge elektronske naprave so ogromen porabnik električne energije in s tem tvojega denarja, zato se jih lahko brez slabe vesti znebiš. Vsi neuporabni kosi elektronike, na katerih se že leta zgolj nabira prah, morajo stran. Razmisli o njihovi donaciji ali reciklaži ter tako privarčuj s porabo energije.

6. Neizkoriščena zmogljivost gospodinjskih pripomočkov

Pralni in pomivalni stroj zagotovo sodita med najpomembnejše gospodinjske izume, saj prihranita ogromno tvojega časa in truda. Ker pa porabita veliko energije, moraš z njima ravnati preudarno, sicer lahko njuno obratovanje še drago preplačaš. Pralni stroj zaženi le, ko je košara umazanega perila do vrha polna. Le tako se lahko izogneš nepotrebnim večkratnim pranjem. Enako velja za pomivalni stroj.

7. Ekstremne vremenske razmere

Temperature se lahko v zelo kratkem času drastično spremenijo, nad čemer nimamo nikakršnega vpliva. Lahko pa se na te spremembe različno odzovemo. Če te npr. sredi marca preseneti vročinski val, se nikar ne prenagli z uporabo klimatske naprave. Raje skušaj zadržati konsistentno temperaturo v stanovanju. Skušaj ignorirati ekstremna nihanja v temperaturi. Če je mraz, se skrij pod odejo. Če postane prevroče, odpri okna in spusti sonce v prostor.

8. Nepotrebno polnjenje naprav

Namig št. 3: Po končanem polnjenju vedno izklopi kabel iz vtičnice
Namig št. 3: Po končanem polnjenju vedno izklopi kabel iz vtičnice

Konstantno napolnjena mobilni telefon ter računalnik sta danes nujnost. Nikakor pa to ne pomeni, da morata biti napravi vso noč priklopljeni na napajalnik. Bodi bolj pozoren/-a na čas polnjenja. Povprečen telefon za polnjenje potrebuje približno 2 do 3 ure, nič več. Če ga dolge ure puščaš priklopljenega na napajalnik brez polnjenja, povsem po nepotrebnem trati energijo. Da se temu izogneš, pred spanjem vsakokrat izklopi vse svoje elektronske igračke.

9. Potratno ravnanje s klimatsko napravo

Rad/-a mečeš svoj denar skozi okno? Potem pa raje zapri to okno medtem, ko je klimatska naprava vklopljena. Odloči se za eno izmed obeh možnosti, saj je delujoča klimatska naprava eden večjih odjemalcev elektrike. Nikar ne zavrzi tako dragocenega hladnega zraka. Preden vklopiš klimo, vedno nujno preveri, da so vsa okna zaprta.

10. Off ni nujno zares off

Naj te ne zavede gumb za vklop in izklop. Da napravo zares izklopiš, ne zadostuje zgolj preklop gumba na off. Vse dokler je vtikač priklopljen, naprava še naprej črpa energijo. Kar pomeni, da moraš iz vtičnic izklopiti vse naprave, ko jih prenehaš uporabljati. Še zlasti je to priporočljivo, če nameravaš odpotovati za dalj časa.

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad

——————————–
Nagradna koda: 3890
Kodo vpiši v nagradni obrazec.
——————————–

VIRPaylesspower.com
Prejšnji članekSkrivnosti študentov z odličnimi ocenami
Naslednji članekHonor Play globalni igričarski industriji sporoča »Game On«!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.