11 nasvetov za varčno vožnjo (del 1)

V Sloveniji imamo številne čudovite doline, hribe, soteske in reke. Toda te naravne lepote ovirajo dobro prometno povezavo. Zato je javni prevoz v naši lepi državi dostikrat neučinkovit. Večina nas enostavno ne more živeti brez lastnega avtomobila. Toda stroški goriva iz leta v leto le rastejo. Kako lahko z enostavnimi triki znižamo porabo?

1. Izpraznite prtljažnik

Nobene potrebe ni, da se z vami neprestano vozijo stvari, ki bi jih morda potrebovali v nepredvidljivih situacijah. S tem seveda ne mislimo na obvezno dodatno opremo. Odstranite nosilce s strehe in zaboj delovnega orodja s prtljažnika. Vsak kilogram dodatne teže poveča porabo goriva in podaljša zavorno razdaljo. To se predvsem pozna pri mestni vožnji, kjer se veliko ustavljamo in pospešujemo.

2. Preverite stanje na cesti

Preden se odpravite na daljšo progo, preverite, kakšno je stanje na cestah prek spletne strani promet.si. S tem se boste izognili prometnim zastojem in oviram ter s tem privarčevali čas in denar.

3. Ne ogrevajte motorja

Dosti ljudi verjame, da ogrevanje avtomobila 5 do 10 minut na mestu koristi motorju. Prav nasprotno, prej mu škoduje, poleg tega pa še potroši kak deciliter goriva več. Ob zagonu naj bi na mestu počakali kvečjemu 5 do 10 sekund.

4. Prvih 10 kilometrov vozite umirjeno

Motor se bo najhitreje ogrel z zmerno vožnjo, s tem pa bodo primerno delovno temperaturo dosegli tudi vsi drugi vitalni sklopi avtomobila. Prvih deset kilometrov oziroma dokler se motor ne segreje, zato je treba voziti v prvi tretjini vrtljajev motorja.

5. Vozite bolj počasi

Vožnja 130 km/h po avtocesti je dosti dražja kot med 100 in 115 km/h. Če se vam ne mudi, pojdite raje počasneje in ostanite na desnem pasu. S tem boste tudi dodatno povečali svojo varnost.

… se nadaljuje. Na zamudite še naslednjega dela serije 11 nasvetov za varčno vožnjo.

——————————–
Nagradna koda: 3377
Kodo vpiši v nagradni obrazec.
——————————–

ekosklad@ekosklad.si | 01 241 48 20 | Spletna stran

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Prejšnji članekVelika Nagrada Monaka: Odrešitev Ricciarda v Monaku
Naslednji članekMagistrski študijski program DIZAJN.
logo Eko sklad
ekosklad@ekosklad.si|01 241 48 20| Spletna stran

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.