13 načinov, kako udobje zamenjati za okoljevarstvo

Veliko stvari, ki so nam samoumevne, je dejansko nepotrebnih, so zgolj navada, predvsem pa škodijo naravi (in posledično tudi nam). Z nekaj poizvedovanja in prilagajanja lahko začnemo manj trošiti in se naučimo uporabljati bolj okolju prijazne materiale.

1.Preprosto manj kupuj. Kadar kaj potrebuješ, poskusi kupiti rabljeno ali pa si zadevo izposoditi. Če gre za pohištvo, obleke ali orodja se vedno najprej obrni na spletne strani in trgovine z izdelki iz druge roke.

2. Izberi čim manj pakirano hrano. Sadja in zelenjave ne izbiraj samo glede na to, katero imaš najraje, temveč tudi glede na to, koliko je zapakirano. Če imaš to možnost, na tržnici kupuj nepakirane sir, olive in kruh. Mleko kupuj v steklenicah, ki jih lahko vrneš, ali pa si doma pripravi rastlinsko mleko.

olive

3. Pogosteje kuhaj. Veliko zapakirane hrane se da enostavno pripraviti doma, na primer kruh, pico, piškote, granolo, celo sladoled (na primer bananin).

4. Poskusi posaditi nekaj zelenjave. Solato z lahkoto posadiš tudi na okenski polici!

5. Znebi se plastike v kopalnici. Namesto gela za tuširanje, uporabljaj trdo milo. Poišči trgovino, kjer lahko šampon in balzam natočiš. Zobno pasto in deodorant se nauči pripravljati doma.

How To Make All Natural, Zero Waste, Vegan Toothpaste!

6. Omisli si menstrualno skodelico. Uporabljaš jo lahko leta in leta, pri tem pa ne ustvarjaš nikakršnih odpadkov, kot bi jih z vložki in tamponi.

menstrualna skodelica

7. Čisti z bolj okolju prijaznimi pripomočki. Namesto z gobico posodo peri z lufo in uporabljaj detergent na rinfuzo. Kopalnico lahko čistiš s kombinacijo belega kisa in sode bikarbone. Beli kis očisti tudi vodni kamen.

7 DIY CLEANERS | My Favorite Natural Cleaning Products!

8. Perilo peri z eko detergentom (ki ga tudi lahko dobiš na rinfuzo). Namesto mehčalca iz trgovine izdelaj svojega iz belega kisa in eteričnih olj.

9. Namesto robčkov, serviet, papirnatih brisačk in mokrih robčkov uporabljaj različice iz blaga, ki jih lahko opereš.

10. Namesto običajnih plenic uporabljaj pralne.

11. Redno ločuj odpadke doma in jih nato odvrzi v pravilni kontejner. Za baterije, elektroniko in obleke obstajajo posebni kontejnerji – poišči jih!

12. Nauči se popravljati stare stvari, namesto da ves čas kupuješ nove. Če se jih ne da popraviti, lahko iz njih izdelaš kaj novega. Iz starih oblek lahko na primer zašiješ vrečke iz blaga ali pa jih uporabljaš kot krpe za čiščenje.

3 Bag Making Ideas from old Clothes/3 Easy Shopping Bag sewing ideas at home using old clothes/best

13. Vedno imej pri sebi steklenico vode – ne kupuj plastičnih. V baru prosi, da ti v pijačo ne dajo slamice. Na piknikih uporabljaj prave krožnike in pribor. Vedno imej s seboj vsaj eno vrečko za večkratno uporabo. Ko greš v trgovino, s seboj vzemi več majhnih vrečk za sadje in zelenjavo in kakšno večjo za celoten nakup. Če rad greš po kavo za seboj, si omisli skodelico za večkratno uporabo.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekIščeš motivacijo za študij?
Naslednji članekBo tvoja IJPP vozovnica podaljšana?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.