4 načini, s katerimi naše hiše postajajo bolj pametne kot kdajkoli do sedaj

Še nedolgo nazaj so se odrasli ukvarjali s tem, kako pametni so njihovi otroci. Danes pa je tehnološka revolucija tako hitro napredovala, da se vsakodnevno srečujemo z novim izzivom. Današnje dni se ljudje ne obremenujejo več s tem, ali so njihovi otroci pametnješi od njih, ampak s tem, da so hiše postale pametnejše. Zagotovo si že slišal za koncept pametnih hiš, obstajajo pa štirje načini, s katerimi hiše postajajo bolj pametne kot kadarkoli prej.

  1. Nadzor

Tehnologija pametnih hiš dela samo na nadzoru, zato so za tiste, ki so totalni “control freaki” to prava nebesa. Pa tudi, če si čisto navaden fant ali dekle, se ti bodo zdele te stvari super zabavne.

Nič več ne bo potrebno stati sredi trgovine in razmišljati, kaj vse je potrebno kupiti; pametni hladilnik ti bo na telefon poslal fotografijo vsega, kar je v njem. In nič več skrbi, da si pozabil ugasniti pečico preden ali zakleniti vrata, saj obstaja aplikacija, s katero svoj pametni telefon spremeniš v daljinski upravljalnik. Ta aplikacija bo poskrbela, da z njo nadzoruješ naprave vseh vrst, ne glede na to kje se nahajaš.

  1. Udobje

Pameten dom bo tvoje življenje zagotovo naredil bolj udobno. Predstavljal si, da se po službi ali faksu vrneš domov in se dejansko lahko veseliš sproščenega obroka. Že prej boš lahko prižgal pečico, povišal temperature in prižgal luči v dnevni sobi.

  1. Varnost

Pametni domovi ponujajo ogromno možnosti, ki bodo poskrbele, da tvoje stanovanje ali hiša ostanejo zavarovani. Ključa ne bo potrebno več nositi, saj lahko sebi in tistim, ki želiš, da imajo ključ, narediš elektronsko verzijo. Posebni senzorji pa lahko celo spremljajo gibanje, odpiranje in zapiranje vrat, oken ali celo predalov. Te senzorji lahko zaznajo tudi vlago, ogljikov monoksid, visoko temperaturo ali dim. Obstajajo tudi takšni, ki starejše ljudi, ki živijo sami, spomnijo, da vzamejo svoja zdravila. 

  1. Ekologija

Pametna hiša je super, saj bo zmanjšala stroške in ogljične odtise. Program lahko namestiš tako, da je klima ali gretje prižgano le takrat, ko ju dejansko uporabljaš in izklopljeno, ko spiš ali nisi doma. Sistem pa lahko avtomatsko zazna porabo energije in poroča o nenavadnih visokih nivojih ali področjih, kjer se energija porablja za brezveze. S takšno hišo boš privarčeval tudi vodo, saj obstajajo pametna stranišča in prav posebni tuši.

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

VIRNetworx
Prejšnji članekBo Tom Cruise prvič na slovenskem odru nastopil prav v najuspešnejši svetovni komediji?
Naslednji članekŠtudent svetuje: miti in resnice o študiranju

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.