Študent svetuje: miti in resnice o študiranju

Si tudi ti že veliko slišal o študiju in študentskem življenju, vendar nisi siguren, čemu bi verjel in kako bi se pripravil? Spodaj lahko najdeš nekaj mitov in resnic o študiranju, ki so jih zaupali študentje.

MIT: Metode učenja iz srednje šole ti bodo zagotovo pomagale na faksu.

RESNICA: Super je, če si v srednji šoli našel sistem učenja, ki ti ustreza in ti prinaša dobre ocene. Vsak od nas je različen tip človeka in zato tudi ubiramo različne metode za prebiranje in učenje gore snovi. Kaj pa, ko ta gora postane zelo velika? Na faksu se boš kar naenkrat znašel pred debelimi skriptami, ki so trikrat bolj zahtevne od srednješolske snovi. Tako boš verjetno moral najti način učenja, ki tebi najbolj ustreza za predelovanje take količine podatkov. Lahko je to podčrtavanje in barvanje v besedilu, izpisovanje ključnih besed.. Najbolj pa se splača, da že med letom slediš predavanjem in tako veš, kaj je pomembno in kaj ne.

MIT: Med predavanjem ne rabim pisati zapiskov, saj vse piše v učbeniku.

RESNICA: Pozor, narobe! Tako kot v srednji šoli je tudi na faksu pomembno, da poslušaš profesorja in si prisoten tudi z glavo, ne samo s telesom. Tako boš na koncu pred izpitom imel pregled nad celotno snovjo in boš vedel, kaj je profesor izpostavil kot pomembno in kaj ne. Poleg tega na internetu kroži veliko zapiskov, ki so lahko tudi napačni, zato se boš največ naučil iz svojih.

MIT: Lažje mi je pisati zapiske na računalnik, kot na roke.

RESNICA: Mogoče je res hitreje in bolj učinkovito, vendar je dokazano, da se največ naučimo, če pišemo na roke. Računalnik lahko predstavlja veliko motnjo pri učenju, saj vemo, da je takrat vse ostalo veliko bolj zanimivo. Pisanje z roko pa spodbuja čisto drugačne procese v možganih in omogoča, da si več zapomniš v krajšem času. Treniraj svoje možgančke in piši na roke!

MIT: Večina študentov diplomira v treh letih.

RESNICA: Ne želimo spodbujati zavlačevanja študija, vendar je dejstvo, da več kot 50% študentov diplomira v štirih letih ali več (odvisno od programov fakultete). Na vsaki stopnji študija ti pripada eno leto absolventa, ki ga lahko izkoristiš za nabiranje izkušenj na področjih izven študija. Poleg tega se vsakemu petemu študentu nekaj zalomi in eno leto pavzira, da opravi izpite za nazaj. To ni nič groznega! Seveda naj bo tvoj cilj, da boš študij zaključil v najkrajšem možnem času, če pa se ti vmes kaj zalomi pa tudi ni konec sveta!

MIT: Diploma ti začrta prihodnost.

RESNICA: Še kako ni resnično! Veliko študentov doštudira svojo smer in kasneje ugotovi, da mu kaj drugega bolj leži in se usmeri v nekaj čisto tretjega. To je povsem normalno. Torej ni nujno, da se boš zaposlil točno v tisti stroki, v katero usmeriš svoj študij. Važno je, da si med študentskimi leti nabiraš izkušnje in širiš obzorja, na koncu pa prideš do tiste službe, ki te izpopolnjuje in veseli.

MIT: Študent, ki ima dobre ocene, bo lažje dobil službo.

RESNICA: Ni res! Ni vse odvisno samo od ocen, pravzaprav ocene ne pomenijo veliko pri iskanju zaposlitve. Tisto, kar je bolj pomembno, so izkušnje, ki si jih nabereš med študijem. Vsaka fakulteta ponuja možnost obštudijskih dejavnosti, ki jih moraš izkoristiti sebi v prid. To so lahko razna društva, študentske organizacije, klubi, aktivnosti itd. Vse to ti prinese praktično znanje in veščine, ki ti vedno pridejo prav. Pa še spoznaš veliko novih ljudi in si začneš graditi svojo mrežo znancev in poznanstev.

Prejšnji članek4 načini, s katerimi naše hiše postajajo bolj pametne kot kdajkoli do sedaj
Naslednji članekDrsni telefoni se vračajo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.