6 nasvetov za cenejše ogrevanje

Termostat

1. Ne zakrivajte radiatorjev

Za učinkovit prenos toplote iz radiatorja v prostor je pomembno, da grelnih teles ne zakrivamo z zavesami ali s pohištvom ter da nanje ne polagamo predmetov, ki bi onemogočali nemoten pretok zraka.

2. Znižajte temperaturo

Z znižanjem temperature v prostoru za samo eno stopinjo Celzija lahko letno prihranimo do 6 % energije. Brez večjih investicij in z učinkovitim ravnanjem lahko tako letno prihranimo do 30 % energije, ki jo namenjamo ogrevanju.

3. Znižajte temperaturo, ko vas ni doma

Ta preprost ukrep lahko privede do znatnih prihrankov. Izklopite radiatorje v prostorih, ki se le redko uporabljajo (shramba in klet). Če živite v hiši z več nadstropji in odprtim stopniščem, lahko zaprete radiatorje v zgornjem nadstropju, saj se topel zrak dviguje in zgornje nadstropje ogreva.

4. Prilagodite temperaturo prostoru

V dnevni sobi ali otroški sobi se temperature običajno gibljejo okoli 22 stopinj Celzija, v spalnici ali na hodniku približno 18, v kopalnici pa so najvišje, tudi do 24 stopinj Celzija. Vsekakor pa je nastavitev temperature v prostoru odvisna tudi od uporabnikov, njihovega razpoloženja, zdravstvenega stanja, starosti in aktivnosti.

5. Termostat

V objektu s centralnim ogrevanjem, je zelo dobra naložba namestitev termostatskih ventilov. Namestijo se enostavno. Omogočajo nam, da prilagodimo delovanje ogrevalnih teles trenutnim lokalnim potrebam po toploti. S tem dosežemo, da v prostor prek radiatorja dovedemo le toliko energije, kolikor je potrebujemo, s čimer vzdržujemo temperaturo prostora čim bliže temperaturi, ki jo želimo. Z vgradnjo termostatskih ventilov lahko prihranimo do 20 % energije.

6. Izolacija

Preverite kako dobro izoliran je vaš dom. Poskrbite za dobro tesnjenje oken in vrat ter izolacijo cevovodov v neogrevanih prostorih in kotlovnici. Ti enostavni posegi, katere lahko opravite sami, vam bodo hitro povrnili strošek materialov, ki ste jih porabili za izolacijo.

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.
www.ekosklad.siekosklad@ekosklad.si | 01 241 48 20

Bodi prvi in oceni prispevek: 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.