6 nasvetov za cenejše ogrevanje

1. Ne zakrivajte radiatorjev

Za učinkovit prenos toplote iz radiatorja v prostor je pomembno, da grelnih teles ne zakrivamo z zavesami ali s pohištvom ter da nanje ne polagamo predmetov, ki bi onemogočali nemoten pretok zraka.

2. Znižajte temperaturo

Z znižanjem temperature v prostoru za samo eno stopinjo Celzija lahko letno prihranimo do 6 % energije. Brez večjih investicij in z učinkovitim ravnanjem lahko tako letno prihranimo do 30 % energije, ki jo namenjamo ogrevanju.

3. Znižajte temperaturo, ko vas ni doma

Ta preprost ukrep lahko privede do znatnih prihrankov. Izklopite radiatorje v prostorih, ki se le redko uporabljajo (shramba in klet). Če živite v hiši z več nadstropji in odprtim stopniščem, lahko zaprete radiatorje v zgornjem nadstropju, saj se topel zrak dviguje in zgornje nadstropje ogreva.

4. Prilagodite temperaturo prostoru

V dnevni sobi ali otroški sobi se temperature običajno gibljejo okoli 22 stopinj Celzija, v spalnici ali na hodniku približno 18, v kopalnici pa so najvišje, tudi do 24 stopinj Celzija. Vsekakor pa je nastavitev temperature v prostoru odvisna tudi od uporabnikov, njihovega razpoloženja, zdravstvenega stanja, starosti in aktivnosti.

5. Termostat

V objektu s centralnim ogrevanjem, je zelo dobra naložba namestitev termostatskih ventilov. Namestijo se enostavno. Omogočajo nam, da prilagodimo delovanje ogrevalnih teles trenutnim lokalnim potrebam po toploti. S tem dosežemo, da v prostor prek radiatorja dovedemo le toliko energije, kolikor je potrebujemo, s čimer vzdržujemo temperaturo prostora čim bliže temperaturi, ki jo želimo. Z vgradnjo termostatskih ventilov lahko prihranimo do 20 % energije.

6. Izolacija

Preverite kako dobro izoliran je vaš dom. Poskrbite za dobro tesnjenje oken in vrat ter izolacijo cevovodov v neogrevanih prostorih in kotlovnici. Ti enostavni posegi, katere lahko opravite sami, vam bodo hitro povrnili strošek materialov, ki ste jih porabili za izolacijo.

logo Eko sklad
ekosklad@ekosklad.si | 01 241 48 20 | Spletna stran

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Prejšnji članekOkrogla miza o prihodnosti dela in socialni varnosti
Naslednji članekI, TONYA (Jaz, Tonya)
logo Eko sklad
ekosklad@ekosklad.si | 01 241 48 20 | Spletna stran

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.