I, TONYA (Jaz, Tonya)

Film po neverjetni, toda resnični zgodbi Ameriške drsalke Tonye Harding, ki je bila vpletena v enega največjih škandalov v športni zgodovini.

Tonya Harding je bila prva ženska v ameriški zgodovini, ki ji je uspelo izvesti trojni aksel na mednarodnem tekmovanju. Namesto, da bi bila zapisana v zgodovino umetnostnega drsanja z zlatimi črkami, je bila njena zapuščina zavedno omadeževana z vpletenostjo v fizični napad na njeno tekmico Nancy Kerrigan.

V tej tragikomični biografski drami spremljamo življenje Tonye, ki jo odlično upodobi Margot Robbie, kar je po vlogi Harley Quinn v Suicide Squadu (Odredu odpisanih), njena najboljša vloga do sedaj in ki ji je prinesla tudi nominacijo za oskarja. Žal ni šel v njene roke. Zlati kipec za najboljšo stransko vlogo pa je prejela Allison Janney, kot Tonyina nepopustljiva, stroga mati, ki jo je z ostrimi kletvicami in nasiljem gnala do skrajnosti.

Pri petnajstih letih spozna svojega bodočega moža, brkatega Jeffa Gillooya, ki ga upodobi Sebastien Stan. Z njegovim najboljšim prijateljem, vendar povsem norim Jeffom, izpeljeta napad na Tonyino tekmico Nancy, ki je pa katastrofalno izveden in FBI jim je kmalu za petami.

I, Tonya je film, ki pove zgodbo razvpite in od javnosti osovražene Tonye po njenem osebnem pričevanju  in vseh vpletenih v škandalu. Pripovedovanje zgodbe je napeto, absurdno smešno in prepričljivo. Obvezen ogled za vse, ki se Tanye spomnijo iz Olimpijskih iger 1992 in 1994 in za vse, ki uživajo v absurdni komični drami.

Izza kamere:

 

  • Četudi je Margot Robbie intenzivno trenirala drsanje v pripravah za vlogo, je nemogoče da bi izvedla trojni aksel, ki ga obvlada le peščica umetnostnih drsalk. Producent Tom Ackerley je povedal, da so poizkušali dobiti dvojnico, vendar so se vse pripravljale za olimpijske igre v PyeongChangu letos, zato so za skok v filmu uporabljeni vizualni efekti.
  • Mirai Nagasu je v PyeongChangu, kot prva američanka izvedla trojni aksel na olimpijskih igrah in kot tretja v zgodovini.

V SLOVENSKIH KINEMATOGRAFIH OD 15.3. DALJE

 

Ocena: 8/10

Dolžina filma: 120 minut

Država / Letnik: USA/2017

Žanr: Biografski film, Drama

Igralci: Margot Robbie, Allison Janney, Sebastian Stan

Režija: Craig Gillespie

Prejšnji članek6 nasvetov za cenejše ogrevanje
Naslednji članekUniverzitetni programerski maraton 2018

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.