9 nasvetov za zniževanje stroškov ogrevanja (del 2)

5. Uporabite reflektor za radiatorjem

Reflektor za radiator je aluminijasta folija, ki je položena na stiroporno ali penasto podlago. Namestitev reflektorja omogoča toplejši občutek v prostoru, saj reflektor odbija toploto v sredino prostora. S tem ukrepom prihranimo pri energiji za ogrevanje, saj zmanjšamo prehajanje toplote skozi zid za radiatorjem in toploto usmerimo v sredino prostora. Ukrep je primeren za radiatorje, ki so nameščeni na slabo toplotno izoliranih in neizoliranih zunanjih stenah.

6. Radiatorjev ne prekrivajte

Omogočite prosto pot zraku mimo ogrevalnih teles, kot so radiatorji in konvektorji, ter se na ta način izognite nepotrebnim toplotnim izgubam in prihranite pri stroških za ogrevanje.

Ko nastopijo nizke temperature, je aktualno vprašanje, kako prihraniti pri stroških za ogrevanje. Včasih je potrebno zelo malo, da povečamo učinkovitost ogrevalnega sistema in zmanjšamo nepotrebne toplotne izgube.

Ali veste, da morajo biti radiatorji in druga grelna telesa prosti, ne pa prekriti z brisačami, zavesami, omarami in drugimi predmeti? Okoli grelnih teles morate pustiti zraku prosto pot, da lahko kroži. S tem omogočite lažji prenos toplote iz radiatorja na zrak v prostoru. To je preprost, učinkovit nasvet, s katerim lahko preprečite nepotrebne toplotne izgube in višje stroške za energijo. Če imate zavese, naj te segajo kakšnih 10 cm nad zgornji rob radiatorja. Ovire zmanjšujejo toplotno moč radiatorjev, kar zahteva delovanje kotla na višjem temperaturnem nivoju.

S prekrivanjem radiatorjev z zavesami, pohištvom in drugimi predmeti, ne le preprečite vročemu zraku, da zaokroži po prostoru, ampak lahko s tem povečate porabo energije za ogrevanje do 40 odstotkov, saj prej navedene ovire delujejo kot toplotni ščit.

7. Odzračite in očistite radiatorje

Prav tako ne pozabite odzračiti radiatorjev, saj zračni žepi, ki se ustvarijo v njih, preprečujejo kroženje tople vode in tako upočasnijo njihovo segrevanje. Tudi to, da so radiatorji čisti in brez prahu, pripomore k temu, da hitreje ogrejemo prostor z manjšimi toplotnimi izgubami.

8. Poskrbite za tesnjenje zunanjega stavbnega pohištva

Preglejte, nastavite oz. popravite vrata in okna, saj ta povzročajo ventilacijske izgube, če ne tesnijo. Zatesnite lahko tudi notranja vrata, ki vodijo v neogrevane prostore. Tesnila lahko prihranijo od 5 do 20 odstotkov energije za ogrevanje, saj se na vsak meter okna, ki ne tesni dobro (prepih), lahko izgubi do 40 kWh energije v ogrevalni sezoni. Preverite tudi možnost vgradnje silikonskih tesnil. Če so okna v zelo slabem stanju, predlagajte njihovo zamenjavo.

9. Pravilno uporabljajte okenska senčila

V ogrevalni sezoni ob lepem sončnem vremenu odgrnite zavese in senčila, da vam sonce segreje stanovanje, zaprite pa jih ponoči, da zmanjšate toplotne izgube stanovanja.

… konec serije. Na spreglejte prejšnjega dela v seriji 9 nasvetov za zniževanje stroškov ogrevanja.

ekosklad@ekosklad.si | 01 241 48 20 | Spletna stran

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Prejšnji članekSuper spremembe pri spletnem nakupovanju za Slovence
Naslednji članekPodari slovensko!
logo Eko sklad
ekosklad@ekosklad.si|01 241 48 20| Spletna stran

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.