Super spremembe pri spletnem nakupovanju za Slovence

Nič več meja pri spletnem nakupovanju!

3. decembra so v veljavo stopila nova pravila pri spletnem nakupovanju, ki bodo odpravila geografsko diskriminacijo kupcev. Nova pravila, ki bodo kupcem omogočala spletno nakupovanje brez ovir v katerikoli EU državi, so pomemben korak k enotnemu digitalnemu trgu za celotno EU. Vsi kupci bodo tako morali biti enako obravnavani ne glede na to, iz katere države članice EU prihajajo.

Kaj to za kupce pomeni v praksi?

Spletna trgovina kupca ne bo več smela avtomatsko preusmeriti na lokalno spletno stran z omejeno ali drugačno ponudbo, temveč mu bo to lahko samo predlagala. To pomeni, da bodo kupci lahko nakupovali neposredno iz originalne spletne strani in izbirali med celotno ponudbo.

Prav tako spletne trgovine kupcem ne bodo smele onemogočati plačil s kreditnimi in predplačniškimi karticami, ki so izdane v Sloveniji in ne v državi, kjer je spletna trgovina registrirana in ne bodo smele izdelkov prodajati po višjih cenah kot v državi, kjer je spletna trgovina registrirana.

Za katere izdelke nova pravila še ne veljajo?

Zaenkrat nova pravila še ne bodo veljala za avtorsko zaščitene digitalne vsebine, kot so e-knjige, prenosljiva glasba in spletne igre. O tem, ali bodo prepovedali geografsko blokado tudi za te izdelke, bo Evropska komisija odločala v naslednjih dveh letih.

Hitro v šoping!

Novinar

Prejšnji članekBolj kot kazni se bojte posledic
Naslednji članek9 nasvetov za zniževanje stroškov ogrevanja (del 2)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.