Bolj kot kazni se bojte posledic

Bliža se veseli december in z njim čas prednovoletnih zabav, ko ob brezskrbnem druženju s prijatelji spijemo še kakšen kozarček alkohola. Vse lepo in prav, če le ne pozabimo poskrbeti tudi za varen prevoz do doma. Zavedajmo se, da že en kozarec alkohola vpliva na sposobnosti za vožnjo ter ustrezno reagiranje, predvsem v kritičnih situacijah.

Agencija za varnost prometa (AVP) poudarja, da je uživanje alkohola sicer najbolj problematično pri voznikih, kjer so tudi posledice prometnih nesreč najtežje, vendar pa je prav tako dejavnik tveganja za nastanek prometne nesreče tudi pri kolesarjih in pešcih.

Prvi kozarec alkohola vas hitro opogumi za naslednjega

Vpliva alkohola na naše sposobnosti ne gre podcenjevati. Že prvi popiti kozarec lahko pripelje do samoprecenjevanja in občutka poguma pri obvladovanju situacij. Nevarnosti, povezanih z alkoholom, se premalo zavedajo predvsem mladi, neizkušeni vozniki, ki lahko v povezavi še z drugimi dejavniki, kot so vpliv vrstnikov, prehitra vožnja in dokazovanje, uporaba mobilnega telefona, vožnja ponoči in utrujenost, zelo hitro pripeljejo do zelo hudih posledic.

## naslednji odstavek izpostavi v okvir ali podobno

Verjetnost, da se voznik avtomobila z več kot 0,5 promila alkohola v krvi smrtno ponesreči ali hudo poškoduje, je kar štirikrat večja kot pri treznem vozniku.

Že vnaprej načrtujte varen prevoz do doma!

Vozniki se vnaprej dogovorite, kako boste prišli domov z zabave, še posebej v krajih zunaj urbanih naselij, kjer ni zagotovljenega javnega prevoza. V nobenem primeru pa ne vozite vinjeni in se tudi ne peljite z voznikom, ki je užival tovrstna sredstva. Raje ga opozorite na tveganje in skupaj poiščite drugo rešitev za varen prevoz do doma.

Glavni urednik

Prejšnji članekČarobna darila izpod tvojih rok
Naslednji članekSuper spremembe pri spletnem nakupovanju za Slovence
Matjaž Lesjak

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.