9 nasvetov za zniževanje stroškov ogrevanja (del 1)

S prihodom zimske sezone se temperature vse bolj nižajo. S poznavanjem nekaterih nasvetov se je mogoče izogniti neprijetnim zasoljenim računom za ogrevanje. Poleg znižanja stroška za energijo lahko obenem pripomorete tudi k zmanjševanju onesnaževanja.

1. Ne ogrevajte se na električno energijo

Ogrevanje prostorov z električno energijo uporabljajte le izjemoma ali občasno, saj ti grelniki porabijo veliko elektrike, ki običajno ni med cenejšimi energenti za ogrevanje, zato se temu poskušajte izogniti.

2. Uporabite termostatske glave

Na radiatorje namestite termostatske glave, saj so pomemben dejavnik pri kontroli temperature zraka v prostoru. Delujejo tako, da uravnavajo dotok tople vode v radiator glede na želeno temperaturo v prostoru. Razlikujejo se po tem, da ob doseženi nastavljeni temperaturi zaprejo dotok medija, s tem varčujejo pri porabi energije, saj prostora ne pregrevamo. S termostatskimi glavami lahko na enostaven način izbiramo temperaturo v posameznem prostoru in jo priredimo svojim potrebam.

3. Termostatske glave ustrezno nastavite

Na glavi lahko nastavimo različne temperature zapiranja ali odpiranja, saj ima vsaka glava različne, večinoma številčne, stopnje nastavitev (na primer od 1 do 5). Poleg vsake termostatske glave uporabnik prejme tudi podatke o tovarniški nastavitvi. Ta tovarniška nastavitev ne more predvidevati velikosti prostora, lokacije ogrevala, lege ventila, lokacije okna in drugih parametrov, ki vplivajo na dejansko temperaturo v prostoru, ki jo z istim ogrevalom lahko dosežemo ob različnih pogojih.

Zato je dobro, da se samo glavo po namestitvi in začetku uporabe ponovno nastavi, to storite tudi, če tega še niste. S tem jo prilagodimo dejanskim razmeram v prostoru. Za tako nastavitev si moramo vzeti čas ter uporabiti termometer, ki ga postavimo v prostor na mesto, ki ni izpostavljeno toplotnim virom. Termometra ne smemo namestiti na zunanjo steno. V času nastavljanja ne odpiramo oken in vrat. Glavo nastavimo na položaj, ki predstavlja želeno temperaturo in skladno z navodili proizvajalca, npr. številko 3 odgovarja temperaturi prostora 20 stopinj Celzija. Če temperatura na termometru ne ustreza želeni, spremenimo nastavitev z zamikanjem termostatskega ventila za pol stopinje navzgor ali navzdol. To ponavljamo, dokler temperatura ne ustreza nastavljeni številki. Ko dosežemo nastavljeno temperaturo, označimo položaj na glavi. Nekatere izvedbe glav imajo zato markirni prstan. Ko bomo ventil zaprli ali le znižali temperaturo v prostoru, bomo brez težav ponovno našli pravi položaj.

Z optimalno nastavljenimi termostatskimi glavami bomo dosegali želene temperature in s tem zagotovili učinkovitejšo kontrolo temperature prostora.

4. Termostatskih glav ne postavljajte na maksimalni položaj

Ko želimo ogreti prostor, glave ne premikamo v končni položaj – popolnoma odprto. To ni smiselno, saj je ventil tudi pri nastavljeni temperaturi že popolnoma odprt in tako tudi ostane, dokler ne doseže nastavljene temperature. Nastavitev višjih številk od potrebnih bi pomenila višjo temperaturo in s tem večjo porabo energije.

… se nadaljuje. Na zamudite naslednjega dela v seriji 9 nasvetov za zniževanje stroškov ogrevanja.

logo Eko sklad
ekosklad@ekosklad.si | 01 241 48 20 | Spletna stran

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Prejšnji članekV času obdarovanj in prazničnih daril za praznike podarite solze smeha
Naslednji članekČarobna darila izpod tvojih rok
logo Eko sklad
ekosklad@ekosklad.si | 01 241 48 20 | Spletna stran

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.