Ali vetrne turbine škodujejo zdravju?

Ne. Zadnje raziskave so pokazale, da nizkofrekvenčni, neslišni zvoki, ki jih oddajajo vetrne elektrarne, ne škodujejo zdravju ljudi. Med ljudmi obstaja strah, da povzročajo neprijetne simptome, so zapisali v raziskavi, ki je bila objavljena v ponedeljek na Finskem.

Številne študije so že zaključile, da slišni hrup, ki nastaja, ko vetrnice ustvarjajo energijo, ne povzroča zdravstvenih vplivov poleg nejevolje in nevšečnosti življenja v neposredni bližini.

Vendar pa je dveletni finski projekt, ki ga je naročila vlada, vseeno preučil vpliv nizkofrekvenčnih ali infrazvočnih emisij, ki jih človeško uho ne more zaznati.

Simptomi že zaradi samega pričakovanja, da jih bomo dobili

Ljudje v številnih državah krivijo infrazvok valove za simptome, ki segajo od glavobola in slabosti, do tinitusa (piskanje v ušesih) in srčno-žilnih težav, so povedali raziskovalci.

Znanstveniki so uporabili intervjuje, zvočne posnetke in laboratorijske preiskave, da bi raziskali možne učinke na zdravje ljudi, ki živijo 20 kilometrov od generatorjev.

Kljub temu ugotovitve »ne podpirajo hipoteze, da je infrazvok tisti element turbine, ki povzroča nejevoljo«, pravijo raziskovalci in dodajajo: »Bolj verjetno je, da te simptome sprožijo drugi dejavniki, kot je pričakovanje simptomov

V raziskavi tudi ni bilo dokazov, da bi zvoki vetrnih turbin vplivali na srčni utrip.

Vetrna energija je lahko ena najcenejših oblik obnovljive energije. Ta se v zadnjih letih močno širi, nenazadnje na Kitajskem, v ZDA in Braziliji.

Petnajst odstotkov energije EU izvira iz vetrne energije, kažejo raziskave WindEurope iz leta 2019. Države članice najbolj odvisne od vetrne energije so Danska, Irska in Portugalska.

Nasprotniki vetrnic, ki se lahko dvigajo v nebo tudi do 140 metrov, trdijo, da pihajo na pokrajino in negativno vplivajo na počutje ljudi, ki živijo v bližini.

Prejšnji članekKVIZ: Kateri hišni ljubljenček je idealen zate?
Naslednji članekVrhunska zvočna izkušnja s slušalkami Huawei FreeBuds 3i

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.