Avstrijsko podjetje z zanimivo zamislijo do zmanjševanja toplogrednih plinov

Zanimiva zamisel je padla v dunajskem podjetju za javni prevoz Wiener Linien. Zamislili so si namreč, da bi lahko potnki med vožnjo v službo ali šolo spotoma po mestu dostavljali pakete. Tako bi bilo prihranjenih do 20 odstotkov izpustov ogljikovega dioksida, piše MMC.

Na zamisel je vplivala pandemija, saj se je v tem času spletno nakupovanje močno povečalo. Z zamislijo bi prav tako zmanjšali število poti dostavnih vozil, gnečo na cestah in tako tudi znižali izpuste toplogrednih plinov. Podjetje Wiener Linien bo v naslednjih mesecih ugotavljajo, če so potniki pripravljeni s svojimi vsakodnevnimi vožnjami s tramvajem prenesti še paket. V avstrijski prestolnici vsakodnevno tramvaj uporablja pol milijona ljudi.

Raziskava bo potekala do marca prihodnje leto. Do takrat se bo pokazalo, ali je ta okolju prijazna ideja sploh izvedljiva, so povedali v Predstavništvu mesta Dunaj v Ljubljani.

Predenj pa pride zamisel na dan, morajo preučiti kakšne velikosti paketov so primerne za takšen transport, kakšne so omejitve glede ravnanja s paketi, kdaj so tramvaji najbolj zasedeni in kakšne nagrade bi potnikom v zameno storitev ponudili.

»Za varovanje podnebja nujno potrebujemo takšne inovativne ideje. Vesel sem, da največji dunajski vozni park sodeluje pri izboljšanju kakovosti življenja v našem mestu, in upam, da bo v študiji izvedljivosti sodelovalo čim več potnikov,« je dejal Peter Hanke, dunajski mestni minister za finance, gospodarstvo, delo in mednarodne zadeve.

Prejšnji članek10 knjig, ki jih moraš vzeti na dopust
Naslednji članekHuawei FreeBuds 4: Slušalke za novo študijsko leto!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.