Huawei FreeBuds 4: Slušalke za novo študijsko leto!

Na poti, med odmori in vedno, ko se želi sprostiti, ima znanja željni mladenič ali mladenka v ušesih brezžične slušalke. Zato je toliko bolj pomembno, da jih poleg pričakovanih lastnosti in primernih zmogljivosti, odlikuje predvsem udobnost nošenja. Kar je ena od odlik novih Huaweivih slušalk FreeBuds 4!

Čeprav najnovejše, niso najbolj zmogljive v Huaweievi ponudbi pravih brezžičnih slušalk (TWS), oznako takšnih še vedno držijo FreeBuds Pro in ne najcenejše, saj manj stanejo FreeBuds 4i, ki še zdaj veljajo za eno boljših po razmerju med ceno in kakovostjo. Zanašajo se na silikonske čepke, da izolirajo čutilo sluha od okolice, toda to je hkrati za nekatere težava, ki je ne mislijo prenašati. Občutek, da nas nekaj »tišči« v ušesu ali srbečice v slušnem kanalu tik pod čepkom. Freebuds 4 so v uho postavljene bolj »zračno«. Opisanih neprijetnosti je manj, toda pojavijo se druge. Aktivno dušenje hrupa je manj učinkovito in predvsem uporabnikom z večjimi ušesi lahko slušalke med fizično dejavnostjo padajo ven. Kompromis med udobnostjo nošenja na eni in stabilnostjo v ušesu, ki ga pač moramo sprejeti. Ali ne, kajti ravno zaradi tega imamo na voljo različne tipe slušalk.

Solidno dušenje hrupa

Kmalu ne bo več brezžičnih slušalk brez aktivnega dušenja hrupa. Funkcije, od katere nekateri preprosto pričakujejo prev. Naj bodo še tako odlične, slušalke ne morejo ustvariti tišine. Zgolj želja je, da si jih nadenemo, ko ne predvajajo ničesar in ne slišimo motečega hrupa. Tako preprosto ne gre, saj je učinkovitost odpravljanja hrupa odvisna najprej odvisna od pasivnega dušenja. Zvočne izolacije, v čemer se slušalke odprtega tipa zaradi zasnove najslabše obnesejo. To pa ne pomeni, da dušenje nima učinka. Gre le za raven jakosti zvoka, pri kateri hrupa ne slišimo več. Če je ta pri FreeBuds Pro nekje okoli 30 odstotkov največje glasnosti, potem jo bo v primeru FreeBuds 4 treba dvigniti na polovico. Aktivno dušenje namreč kljub vsemu deluje in pomaga uživati v glasbi.

Uravnotežen zvok, ki prepriča

Odprta zasnova slušalk običajno potegne še eno značilnost. Ker ušesni kanal ni pretirano zatesnjen, nizki toni (basi) ne prevladajo nad drugimi zvočnimi frekvencami. Zvok je zaradi tega uravnotežen, bogat s podrobnostmi v višjem frekvenčnem območju, medtem ko je vokal razumljivejši. Skladbe večine zvrsti zvenijo naravneje, le v primeru zvrsti, ki temeljijo na basih, se FreeBuds 4 po okuse nekaterih slabše obnese. Aplikacija AI life, ki skrbi za povezovanje in nastavljanje slušalk ima zaradi tega vgrajen izenačevalnik zvoka. Poleg privzetega uravnoteženega načina sta na voljo še načina s poudarjenimi basi oziroma visokimi toni. Kolikšen učinek imata, pa je odvisno od kakovosti sluha. Meni so namreč vsi trije zveneli bolj kot ne enako. Pri tej zasnovi mi je všeč še nekaj. Nikdar niste popolnoma izolirano od okolice, zato slišite opozorilne ali da vas nekdo kliče. Varnost v prometu bo zato boljša, izognili pa se boste tudi zadregi, ko se ne boste pravi čas odzvali na klice boljše polovice.

V povprečju glede baterije

Teža je še eno področje, ki ga opredeljuje kompromis med zmogljivostjo in udobnostjo. Težje slušalke bodo zdržale dlje, toda manj so udobne, medtem ko je pri lažjih ravno obratno. FreeBuds 4 nudijo glede tega relativno, vedno je tako, dober kompromis. Dve uri in pol z in do 4 ure brez aktivnega dušenja, dodatna energija za približno trikrat toliko pa je še v bateriji polnilne škatlice. Malce moti, ker brezžično polnjenje ni na voljo, toda da se preživeti tudi brez tega.

Možnost priklopa na dve napravi

Še ena značilnost FreeBuds 4 vas zna pritegniti. Poleg dokaj stabilne povezave z vsemi pametnimi telefoni (sistem Android in iOS) slušalke dovolijo sočasno povezavo z dvema napravama in so tudi sposobne samodejno preklapljati med njima v primeru potreb. V takšnih primerih se predvajanje na eni napravi prekine in bi se morali po ponovnem preklopu nanju nadaljevati. Zanesljivost tega je odvisna od sposobnosti programske opreme v primeru, da nje druga naprava prenosni računalnik, medtem ko na pametnih telefonih z zaustavljanjem in ponovnim predvajanjem ni večjih težav.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.