Grški otok Paros na poti do zero-waste turizma

Ni skrivnost, da so naši oceani vedno bolj nabiti s plastiko, ki ubija morske živali. Še posebej pa je ta škodljiva, ko se spremeni v mikroplastiko, katere ne užijejo samo morske živali, ampak nato po prehranski verigi preide tudi v človeško telo. Kar 95 % vseh odpadkov v Sredozemlju je plastike. Zato so se na grškem otoku Paros odločili narediti spremembo. Otok je sicer manjši, na njem živi samo 13 000 ljudi, a v poletni sezoni se jim pridruži kar 400 000 turistov, ki za seboj ne pustijo samo denarja, ampak tudi obilo smeti. Paros se tako poteguje, da bi postal prvi otok brez plastike.

plastenke v mreži

Zakaj Paros?

Na Parosu so ustanovili tako imenovano Clean Blue Paros iniciativo, v kateri sodelujejo tako lokalne skupnosti kot tudi nekaj nevladnih organizacij za okolje. Prebivalci in poznavalci se strinjajo, da je otoček super izhodišče za začetek življenja brez plastike, saj je majhen in ker se v poletnih mesecih zaradi turistov poveča število ljudi, to predstavlja tudi poseben kompleksen izziv. Paros je majhen otok in zato se toliko prej vidijo posledice onesnaženja s plastiko, kar je prebivalce vzpodbudilo, da so že sami začeli premišljevati o rešitvah.

Kako se je otoček lotil izziva?

Začeti s takim projektom je težko, saj plastika predstavlja ogromen del našega vsakdana. Za začetek so prebivalci in aktivisti vzeli za primer Sejšele, kjer je arhipelag popolnoma prepovedal uporabo plastike za enkratno uporabo (single-use plastic op. a.) A Paros se je stvari lotil nekako drugače. Ekipa aktivistov je najprej pristopila do lokalnih trgovinic in barov ter jih poskušala prepričati, naj prenehajo z uporabo plastike, ki je nepotrebna, kot so na primer plastenke in slamice. Tako se je že 50 podjetij od sedemdesetih odločilo za prestop na less-waste stran. Tako prebivalci otoka kot tudi lastniki lokalnih podjetij so se tudi zavezali k recikliranju in kar 14 podjetij se je odločilo, da bodo reciklirali plastične lončke in plastenke od ostale plastike, saj imajo slednji večjo vrednost pri recikliranju.

Plastični odpadki na plaži.
Si vedel, da vsak dan odvržemo v morje 8 milijonov delcev plastike?

Paros je sicer na dobri poti, a …

Čeprav je grški otok na dobri poti, se prebivalci še vedno spopadajo z mnogo izzivi. Velik problem na primer predstavlja odpihovanje odpadkov iz košev v morje, saj se večina košev za recikliranje ne zapre. Prav tako se nekateri lastniki lokalov spopadajo s težavami, kajti turisti še vedno zahtevajo vodo iz plastenk. S težavami se spopadajo tudi v lekarnah in pekarnah, kjer še vedno uporabljajo plastične vrečke.

Inovativne ideje

A kljub tem izzivom, je prebivalcem uspelo reciklirati kar 60 % odpadkov, ki se nahajajo na otoku. Številka še vedno ni zadovoljiva, a dokazuje, da so na dobri poti. Projekta so se lotili na inovativne načine, kar mu še dodaja vrednost: namesto, da bi stare rjuhe iz hotelov zavrgli, iz njih delajo bombažne vrečke. Prav tako se osredotočajo na izobraževanje otrok o onesnaževanju – vsak otrok ima že svojo stekleničko za večkratno uporabo in v šolah so namestili filtre za čiščenje vode. Čeprav jim gre dobro, se zavedajo, da je onesnaženje morja kompleksen problem, a prav Paros je dokaz, da se z močno željo da doseči veliko.

Ptič, ujet v plastične vrvi.
Onesnaženje s plastiko je glavni vzrok za smrt morskih živali.
Prejšnji članekHuawei med najbolj inovativnimi podjetji na svetu
Naslednji članekMit ali resnica: britje pospeši rast dlak

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.