Mit ali resnica: britje pospeši rast dlak

Britje nog

Gladka koža je v poletnih mesecih še veliko bolj zaželjena. Vendar se kmalu po depilaciji ali epilaciji pojavijo nove dlačice, zaradi katerih se v skrajnem primeru lahko počutimo nesigurno. Je hiter pojav novih, temnejših in bolj gostih dlačic odvisen od britja?

Depilacijske metode odstranjevanja dlak

Depilacijske metode niso le odstranjevanje dlak z voskom, vendar tudi britje in različne kreme za odstranjevanje dlačič. Te metode odstranijo dlake brez učinka na lasno čebulico. Torej ne odstranijo celotne dlake, vendar samo tisti del dlake, ki je na površju.

Britje je najbolj razširjena metoda odstranjevanja dlak, saj je najbolj enostavna, hitra, poceni in tudi najmanj boleča. Učinek britja po navadi traja od 2 do 4 dni – odvisno od posameznika.

Will Ferrell

Ali so dlake res temnejše in bolj goste, ko jih pobrijemo?

Spodnji del dlak, ki ostane v podkožju po tem, ko se pobrijemo, je že v osnovi debelejši. Ta debelejši del dlačice je tudi prvi, ki se pojavi po tem, ko se obrijemo in ta daje občutek, da so dlačice, ki nam zrastejo po britju, debelejše. Kljub temu da kasneje debelejši del zraste v vedno tanjši las.

Torej britje ne vpliva na debelino, barvo in gostoto dlačic. Vse to je odvisno od genetike, saj rast in teksturo dlak in las določa genetski kod. Nekateri imajo več dlak od drugih, nekateri imajo temnejše, nekateri svetlejše.

Kaj pa hitrost rasti dlak?

Teorija, da lasje dlake in lasje hitreje rastejo zaradi britja, se je razvila v času pubertete. Ko se mladostniki začnejo briti, se zdi, da dlake rastejo hitreje in so posledično tudi debelejše. Pravzaprav pa je dokazano, da lasje rastejo z leti. Torej ne glede na to, ali bi se brili, ali ne, bi se ostre dlake začele pojavljati z naraščajočo funkcijo.

In conclusion

To, da britje pospeši hitrejšo rast dlak, ter vpliva na barvo, debelino in gostoto dlačic je MIT. Britje ne odstrani rasnega vršička dlake, torej je zaradi tega nemogoče vplivati barvo, hitrost rasti, gostoto in debelino. Vse je odvisno od naše genetike.

Does Shaving Make Your Hair Thicker?

Nika Žagar
+ objave

Novinar

LEAVE A REPLY

Please enter your name here
Please enter your comment!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.