Imaš doma staro Ikeino pohištvo? Lahko ga prodaš Ikei!

Ikea, najbolj znano in največje pohištveno podjetje na svetu, želi prispevati svoj delež k trajnostnemu razvoju in prestrukturirati svoje delovanje v bolj okolju prijazno smer. Napovedala je namreč novo strategijo recikliranja: odkupovali bodo rabljeno pohištvo.

Imaš doma odsluženo Ikeino pohištvo?

Švedski pohištveni velikan namerava odkupovati odslužene kosov pohištva, ki so bili kupljeni pri njih. Kot protiuslugo bodo kupcem ponudili bone za 50-odstotni popust pri nakupu novih kosov.

Vrednost voucherjev, ki jih bodo prejeli kupci, od katerih bo podjetje odkupilo pohištvo, bo odvisna od ohranjenosti izdelkov. Tako bodo dobro ohranjeni kosi pohištva upravičeni do 50 % prvotne cene, tisti z manjšimi praskami do 40 %, vidno dotrajani pa do 30 %.

Akcija naj bi se začela s črnim petkom, 27. novembra. S to potezo želijo kupce odvrniti od čezmerne potrošnje ter jim čim bolj olajšati pot do bolj trajnostnega načina življenja.

Ikeino skladišče.

Odkup v 27 državah. Kaj pa v Sloveniji?

Odkup bo mogoč v 27 državah, veljal pa bi za vse neoblazinjeno pohištvo (na primer knjižne omare, stole, pisalne in jedilne mize). Če kosov ne bodo mogli prodati naprej, jih bodo reciklirali. V vsaki poslovalnici bodo urejeni tudi prostori, kjer bo možno prodajati svoje staro pohištvo ali kupiti obnovljenega.

Ali bo akcija zaživela tudi v Sloveniji, še ni znano, saj je otvoritev slovenske poslovalnice Ikee v načrtu šele v prihodnjem letu.

Ta način preprodaje rabljenega pohištva pa Ikea že več kot leto dni preizkuša v Edinburgu in Glasgowu. S tovrstnimi okolju prijaznimi postopanji želi namreč Ikea do leta 2030 postati »popolnoma krožno in za podnebje ugodno podjetje«.

Ikeino pohištvo.

Zaradi »lockdowna« več povpraševanja

Prav za letos pa podjetje napoveduje odprtje kar 50 novih poslovalnic po vsem svetu kot dodatek k 445, ki že obratujejo. Pri podjetju letos opažajo povečano povpraševanje zaradi obdobja »lockdowna«, ki je ljudi dodatno spodbudil, da si uredijo svoje stanovanjske prostore.

VIRBBC
Prejšnji članekPrebudite se z nami v že 11. PR teater
Naslednji članekNov študijski program na UP FVZ: športna vzgoja, 2. stopnja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.