Kako pravilno uporabljamo klimo?

Ukrepi, ki jih je mogoče izvesti za manjšo rabo električne energije so ustrezno vzdrževanje naprave, racionalna uporaba hlajenja in tehnični ukrepi za zmanjšanje vnosa toplote ter akumulacije hladu v stavbi v času nižjih temperatur.

Ustrezna nastavitev temperature

Največji prispevek k zmanjšanju rabe energije prinese racionalno uporabljanje naprave. To pomeni, da ne pretiravamo z nizkimi temperaturami hlajenja prostora. Priporoča se hlajenje na temperaturo, ki nje ne bo več kot 5 °C nižja od zunanje temperature.

Vzdrževanje

Redno vzdrževanje klimatske naprave ohranja delovanje naprave pri visokih izkoristkih. Klimatska naprava vključuje več filtrov, ki jih je potrebno redno čistiti ali menjati, da je njeno delovanje optimalno. Poleg tega je pomembno, da je tlak hladilnega plina ustrezen.

Zmanjšanje toplotnih dobitkov

K manjši uporabi klimatske naprave veliko prispevajo tudi ukrepi, ki zmanjšujejo vnos toplote v prostor. Ti ukrepi so uporaba senčil na oknih, kot so žaluzije, brisoleji, rolete, tende … pri tem pa najbolje, če so senčila nameščena na zunanji strani okna. Če to ni mogoče pa se poslužujemo senčenja z zavesami ali drugim senčilom z notranje strani okna, ki tudi v manjši meri zmanjšuje vnos toplote. Nadalje je pametno, da v času najvišjih zunanjih temperatur v prostorih, ki jih hladimo, po možnosti ne uporabljamo naprav, ki ogrevajo prostore. Seveda pa je smiselno, da v času najvišjih dnevnih temperatur intenzivno ne zračimo prostorov in tako zmanjšamo toplotne dobitke.

Akumulacija hladu

Naslednji pomemben ukrep je, da izrabimo hladnejše dele dneva, običajno je to noč in takrat intenzivno zračimo prostore. S tem prostore tudi ohlajamo. Akumulacija hladu v prostorih je sicer odvisna od gradbenih materialov objekta. Kamnite in betonske stene akumulirajo več energije kot pa lahka gradnja.

Z izvajanjem čim več ukrepov lahko v poletnih dneh močno zmanjšamo uporabo energije za hlajenje prostorov in s tem prispevamo svoj delež za boljše okolje v katerem živimo.

ekosklad@ekosklad.si | 01 241 48 20 | Spletna stran

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Prejšnji članekRecept za zmanjšanje stresa med izpitnim obdobjem
Naslednji članekNov Logitech prezenter za boljše predstavitve
ekosklad@ekosklad.si | 01 241 48 20 | Spletna stran

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.