Monokristalne ali polikristalne sončne celice – kakšna je razlika?

Close up of solar panels installed on the roof.
Foto: Halfpoint iz iStock

Sončne celice danes niso več futuristična tehnologija, ki jo uporabljajo okoljsko osveščeni fanatiki, ampak del vsakdanjega življenja. Kljub njihovi razširjenosti pa celo večina uporabnikov ne pozna njihovega delovanja.

Na trgu je danes ponudba različnih sončnih panelov raznolika, ti pa imajo lahko pritrjenih več različnih vrst sončnih celic. Že običajne kristalne silicijeve sončne celice se delijo na silicijeve trakove, polikristalne in monokristalne sončne celice. Preberi si, kakšna je razlika in katere prednosti oziroma slabosti imajo.

Monokristalne sončne celice

Za monokristalne sončne celice je značilen temno črn lesk. Imajo zarobljene robove, ki so posledica fizikalnih in kemijskih lastnosti monokristalnega silicija. Posamezna celica je narejena iz enega celega kristala silicija. Ta tip sončnih celic dosega največje izkoristke, je pa tudi najdražji. V dobrih laboratorijskih pogojih lahko dosežejo monokristalne sončne celice kar 25-odstotni izkoristek. V realnih pogojih na hišah segajo izkoristki običajno nekje do 15 oziroma 17 odstotkov.

Kljub nekoliko višji ceni (ta je posledica izredno počasne rasti kristala) se kar 44 odstotkov trga odloča za nakup tovrstnih sončnih celic. Monokristalne sončne celice pridobivajo iz taline kremenčevega peska, ki je v obliki ingota. Talino razrežejo na zelo tanke rezine, ki jih nato oblikujejo v sončno celico.

Close-up of Solar cell farm power plant eco technology.landscape of Solar cell panels in a photovoltaic power plant.concept of sustainable resources and renewable energy.
Foto: Irina Shatilova iz iStock

Polikristalne sončne celice

Polikristalne sončne celice prepoznaš po dvobarvnosti: v ospredju sta svetlo in temno modra barva, ki sta posledica postopka proizvodnje. Za razliko od monokristalnih, te sončne celice sestavlja več kristalov silicija. Posledično so celice lažje za obdelavo in cenovno ugodnejše.

So pa zato tudi manj učinkovite: v laboratorijih dosegajo do 21-odstotni izkoristek, medtem ko v realnih razmerah na zgradbah lahko pričakuješ 13 do 15-odstotni izkoristek. Na svetovnem trgu se vseeno uvrščajo med najbolj prodajane, saj se kar polovica vseh kupcev odloči za ta tip solarnih panel.

Solar panels of an open space installation with photovoltaic modules on an agricultural field on a day with sunshine, drone perspective, Germany
Foto: Achim Schneider / reisezielinfo.de iz iStock
VIRSončna elektrarna
Prejšnji članekOdkrili najstarejši dokaz Zemljinega magnetnega polja
Naslednji članekHuawei Watch GT 4: Prepričala vas bo mešanica pomladi in francoske elegance

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.