Načrtovanje, vzdrževanje in preverjanje polnilnih postaj za električna vozila

Električna mobilnost je postala realnost saj se število vozil iz leta v leto povečuje, mreža električnih polnilnic je postala standardna ponudba v razvitih državah, proizvajalci avtomobilov pa imajo v svoji ponudbi vedno več vozil z električnim in hibridnim pogonom. Poleg tega pa so k električni mobilnosti pričele pristopati tudi države, ki se z različnimi dokumenti in strategijami obvezujejo k aktivnemu reševanju vprašanju o vzpodbujanju e-mobilnosti, povezljivosti vozil, razvoju infrastrukture, ter pridobivanju in shranjevanju energije.

Trendi kažejo, da bo do leta 2020 okoli 20 milijonov električnih vozil v svetovnem merilu. Pričakuje se še boljši izkoristek že tako učinkovitih električnih motorjev, z razvojem električnih baterij bodo tudi dosegi postali še večji. Na razpolago bo vse več polnilnih postaj, ki bodo zagotavljale nemoteno uporabo električnih vozil. Med najbolj naprednimi državami na področju e-mobilnosti je Estonija, ki je za Norveško druga država po številu električnih vozil na prebivalca. Druge države z visoko e-mobilnostjo je mogoče uvrstiti še države zahodne Evrope (Nizozemska, Belgija, Danska, Nemčija, Francija, Irska) pa tudi ZDA in Japonsko ter v zadnjem času tudi Indijo in Kitajsko.

E-mobilnost v zadnjem času visoko kotira tudi v Sloveniji. Poleg zaveze vlade k vzpodbujanju čistih oblik prevoznih sredstev se je razvila tudi polnilna infrastruktura in v zadnjem letu v okviru projekta Zeleni koridorji Slovenije zaživela, kar je dalo zagon za aktivno prodajo električnih avtomobilov tudi avtomobilistom na slovenskem trgu. Slovenija je pomemben vezni člen tudi pri razvoju komponent za električna vozila na svetovni ravni. Zato se marsikateri električni avto ponaša z elementi slovenskega znanja in proizvodnje.

Vendar je izzivov za prihodnje še precej. Za vse, ki vas zanima elektro mobilnost priporočamo nov priročnik Načrtovanje, vzdrževanje in preverjanje polnilnih postaj za električna vozila, ki se s strokovnega vidika osredotoča na področje električnih inštalacij za napajanje električnih vozil, zaščite pred električnim udarom in preverjanje varnosti delovanja električnih polnilih postaj  Prav tako so pojasnjeni praktični primeri in pridobljene izkušnje pri umeščanju polnilnih postaj za električna vozila v prostor in objekte ter praktične izkušnje pri upravljanju in vzdrževanju teh polnilnih postaj.

Priročnik je nastajal z idejo približati področje električne mobilnosti tako tehničnim strokovnjakom kot tudi uporabnikom polnilnih postaj za električna vozila in električnih vozil, projektantom, izvajalcem, nadzornikom, vzdrževalcem in investitorjem, ter študentom elektro in gradbenih smeri.

Predstavlja celovito pomoč pri študiju, načrtovanju, vzdrževanju, preverjanju in upravljanju delovanja ter preverjanju varnosti polnilnih postaj za električna vozila v normalnih razmerah in tudi ob izrednih dogodkih tako za običajna polnilna mesta kot tudi za polnilna mesta z veliko močjo ter za napajanje električnih vozil z izmeničnim tokom in tudi z enosmernim tokom.Obravnava tudi zakonodajne in lastniške vidike postavitve in uporabe polnilnih postaj, saj predstavi vse direktive, predpise in standarde relevantne na tem področju.

Glede na svetovne in domače trende pri razvoju e-mobilnosti je postalo znanje na tem področju vrednost, ki bo na veljavi vedno bolj pridobivala, zato vstopite v novo ero mobilnosti z priročnikom Načrtovanje, vzdrževanje in preverjanje polnilnih postaj za električna vozila. Priročnik lahko kupite pri Agenciji Poti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.