Naj bo tvoj dom prijeten tudi pozimi

Imaš volnene nogavice in ekstra mehko in toplo trenirko že pri roki? Ali večino zimskega časa doma preživiš pod kupom odej? Z nekaj preprostimi triki si lahko ustvariš prijetnejšo bivanjsko klimo tudi ti!

Kroženje toplega zraka

Če imaš doma kamin oziroma odprto kurišče ter stropni ventilator, poskrbi, da se bo ta vrtel v smeri urinega kazalca. Tako boš ustvaril zračno kroženje, ki bo topel zrak z vrha prostora potiskal ob tla. Vseeno pazi, da hitrost ventilatorja ne bo previsoka, saj je občutek mraza ob višji hitrosti gibanja zraka večji. Če imaš namizni ventilator, ga lahko uporabiš tako, da ga usmeriš v kurišče in topel zrak razpihaš po prostoru. Ko kurišča oziroma kamina ne uporabljaš pa ga, če ti to omogoča, vedno zapri. Na ta način lahko prihraniš kar 25% energije potrebne za ogrevanje prostora!

Tesnost vrat in oken

Največjo izgubo topline predstavljajo odprtine kot so okna in vrata, veliko toplote pa lahko uhaja tudi skozi podstrešje. Najučinkovitejša rešitevje gotovo prenova oken oziroma dodatna toplotna izolacija, a kaj, ko stanovanje zgolj najemaš in boš tu morda le še kakšno leto ali dve. Toploto doma lahko ohraniš tudi tako, da prelepiš stične površine med oknom in steno, ali pa jih obložiš s prikupnimi plišastimi živalicami.

so cute

Zaustavljalci prepiha
Zaustavljalci prepiha

 

Prepihu se lahko enostavno izogneš tudi tako, da skrbno zapiraš vrata in okna. Največja izguba toplote so okna, odprta “na kip” oziroma “na ventus” (okno odprto na zgornji nagib). Za učinkovito prezračevanje se raje poslužuj aktivnega prezračevanja, ki ga izvedeš tako, da za minuto ali dve (odvisno tudi od zunanjega mraza) povsem na stežaj odpreš vsa okna, ki jih nato povsem zapreš.

Kaj pa pohištvo?

Pri tem je pomembna predvsem lega pohištva. Pazi, da z večjimi kosi pohištva ne preprečuješ širjenja toplote v prostor iz radiatorjev oziroma drugih grelnih naprav. Prav tako na grelne naprave ne polagaj oblačil ali brisač, saj s tem zmanjšaš prenos toplote v prostor in tvegaš pri požarni varnosti! Uporabne znajo biti tudi debeljše zavese, ki preprečujejo prenos toplote iz notranjosti navzven oziroma zadržijo hladen zrak, ki se v prostor širi preko oken.

Izkoristi ostale toplotne vire

Ko si sušiš lase, lahko to opraviš tudi v dnevnem prostoru oziroma v sobi, kjer preživiš večino časa in tudi tako vsaj malo prispevaš k ogrevanju zraka v prostoru. Po peki pusti odprto tudi pečico.

Kakšna je najprimernejša temperatura v prostoru?

Temperaturo v prostoru moramo prilagoditi različnim dejavnikom. V času mrzlih zimskih dni vsekakor ni dobro imeti pretoplih prostor, saj so temperaturne razlike, ki jih nato občuti tvoje telo, ko se odpraviš ven, lahko pravi šok za tvoj imunski sistem. Najprimernejša temperatura je nekje med 18 – 24 °C, pomembna pa je tudi relativna vlažnost. Radiatorji navadno osušijo zrak, zato lahko na okenske police daš kakšne plitve kozarce z vodo. Prav tako lahko privarčuješ tudi tako, da intenziteto gretja znišaš, ko te ni doma oziroma takrat, ko se odpravljaš spat.

Primerna temperatura doma
Primerna temperatura doma

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad

Prejšnji članekKako čim hitreje pozdraviti mačka?
Naslednji članekLetos ne bom žulil klopi v predavalnicah

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.