Letos ne bom žulil klopi v predavalnicah

Te čaka dodatno leto in si ga želiš preživeti tako, da ne boš imel razloga za obžalovanje? Beri dalje!

Najprej ti moramo povedati, da je vsakršen plan, tudi tak, ki ga ni, čisto v redu! V življenju ne boš zamudil ničesar, če v tem letu ne boš prepotoval sveta, priplezal na Mount Everest, rešil živali v zavetišču in preprečil širjenje Trumpovih lažnih novic. Vseeno ti spodaj puščamo nekaj usmeritev in idej za popestritev tega leta. No, ali pa ti pripomoremo predvsem pri prepoznavanju tistega, česar si ne želiš 🙂

Delo in denar

To leto je kot nalašč za pridobivanje delovnih izkušenj in kakšen dodaten evro. Če zanima kaj več kot dobro plačana strežba z veliko napitnine tujih gostov, se lahko na delo odpraviš tudi v tujino. Preizkusi se v vlogi pobiralca sadja, receptorja v hostlu ali letovišču, animatorja na otroških počitniških letovanjih ali pa kot pomočnika pri varstvu otrok tujih družin. Več si lahko prebereš tudi tukaj.

Izkoristi čas za načrtovanje svoje kariere. Premisli, kje in kakšno delo si želiš opravljati v prihodnosti in se podaj v raziskovanje potencialnih delovnih mest. Pripravi si življenjepis (npr. Europass) ter izkoristi udeležbo na brezplačnih dogodkih za »minglanje« (npr. zaposlitveni sejmi in hitrostni delovni zmenki). Morda je prišel tudi čas, da se posvetiš ustvarjanju profila na LinkedInu, če tega še nimaš.

Počitniško delo v tujini
Počitniško delo v tujini

Potovanje

Če bi se v tem letu želel osredotočiti predvsem na potovanje in ti denar ne predstavlja prevelike ovire, potem je pred tabo nešteto potovalnih možnosti. Na vprašalnice kaj, zakaj, kam, kako dolgo in s kom bomo tukaj težko odgovorili. Najbolje, da pri tem upoštevaš svoje želje in načrtovanje uskladiš svojim pričakovanjem. Dodatno leto lahko izkoristiš tudi v obliki Erasmus + delovne izmenjave in tako združiš delo s potovanjem.

Šport

Po cesti, v vodi ali po zraku - športaj!
Po cesti, v vodi ali po zraku – športaj!

Kdaj si nazadnje igral odbojko ali košarko? Ta čas je odličen za pridobitev dodatne mišične mase, ki jo boš z leti vse težje pridobival! Glede na to, da smo Slovenci precej nagnjeni k športu, ti športne aktivnosti, ki ti bo najbolj ustrezala, gotovo ne bo težko najti. Izkoristi popuste, ki ti pripadajo dokler imaš status še veljaven. Športno ponudbo preveri tudi na strani Univerzi v Ljubljani ali pa na spletni strani največje rekreativne skupnosti dijakov in študentov Študentska vadba.

Družba in ljubezen

Dodatno leto je kot nalašč za spoznavanje novih ljudi. Spoznaš jih lahko na prej omenjenih športnih aktivnostih, med delom doma ali v tujini ali pa na potovanju. Vse kar ti tukaj polagamo na srce, je (poleg varne spolnosti seveda, wink wink 😉  ) da je gradnja socialnega kapitala še kako pomembna za tvojo prihodnost. Tukaj pride prav zgolj en nasvet in sicer: bodi do drugih takšen, kot bi si želel, da so drugi do tebe.

Osebna rast

Dodatno leto zna predstavljati pomembno prelomnico v tvojem življenju, saj ti je sedaj ostaja ves tisti čas, ki si ga prej presedel v predavalnicah. Dobro je, da se občasno tudi malce dolgočasiš, saj se tako lahko rodijo dobre ideje za tvojo prihodnost. Po drugi strani je to super priložnost tudi  za spoznavanje samega sebe! Ohrani stike z osebami, ki ti veliko pomenijo in če čutiš, da si se med študijem oddaljil s svojo družino, ji nameni več časa. To leto imaš več kot super priložnost tudi za nabiranje neformalnih znanj, ki ti bodo v bodočnosti prišla še kako prav. Zavod Ypsilon pripravlja obilo dogodkov, delavnic in izobraževanj!

Med knjige

knjigožer
knjigožer

Karkoli boš počel in kjerkoli že boš pa ti lahko družbo dela tudi kakšna dobra knjiga. Nekaj dobrih idej za naslednje branje lahko najdeš tudi na tej objavi.

Prejšnji članekNaj bo tvoj dom prijeten tudi pozimi
Naslednji članekZnani so nagrajenci nagradne igre Bruc 2018

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.