Največje trajnostno mesto v Afriki

THE PARKS pogled iz zraka
Pogled iz zraka. Foto: URB

Podjetje URB iz Dubaja je predstavilo načrte za vzpostavitev največjega trajnostnega mesta v Afriki, imenovanega THE PARKS. Mesto s 150 000 prebivalci bo zagotavljalo najvišje standarde trajnostnega življenja na svetu. Proizvajalo bo 100 % lastne energije, vode in hrane in bo tako popolnoma samozadostno.

Mesto trajnosti The Parks je pametno mesto Afrike

THE PARKS je pametno mesto, zasnovano za vzhodno regijo Južne Afrike. Veliko bo 17 kvadratnih kilometrov. V mestu bo 40 000 stanovanjskih enot, razporejenih v 12 stanovanjskih sosesk. Poleg tega bo poskrbljeno za vse zdravstvene in maloprodajne storitve, izobraževanje, turizem in zabavo. Mesto bo delovalo na principu zero waste, kar pomeni, da ne bo proizvajalo odpadkov.

Gospodarstvo mesta bo temeljilo na avtomatiziranih storitvah in zelenih tehnologiji. Mesto bo ustvarjali tudi delovna mesta. Teh bo več kot 40 000. Število vključuje tudi delovna mesta, ustvarjena med načrtovanjem, gradnjo in delovanjem samega mesta.

kolesarske in tekaške steze
Predvidenih je 25 kilometrov tekaških in kolesarskih stez. Foto: URB

V mestu ne bo avtomobilov in posledično ne izpustov ogljika. Namen je spodbujanje zdravega življenja, zgradili bodo tudi fitnesi na prostem, športna igrišča, tekaške in kolesarske steze. Poleg infrastrukture za aktivno preživljanje prostega časa bodo v mestu tudi skupnostne kmetije, javni umetniški forum in prizorišča za koncerte na prostem. Če si bodo prebivalci vseeno zaželeli prevoz po opravkih, bodo imeli na voljo električna vozila.

Kdaj bomo lahko v živo videli trajnostno mesto?

Na spletni strani podjetja URB so predstavili vse podatke o bodočem mestu THE PARKS. Do potankosti so načrtovali zasnovo mesta, parke, športne površine ter predstavili načrte oskrbe s hrano in vodo. Edini podatek, ki ga ne najdemo, je datum oziroma časovni okvir, v katerem naj bi to mesto zaživelo. Vseeno pa je lahko THE PARKS zgled za načrtovanje pametnih futurističnih mest po vsem svetu.

 

VIRinhabitat
Prejšnji članekUjemite popolne trenutke s Huawei Mate 50 Pro
Naslednji članekANKETA: Boš ZA ali PROTI?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.