Ogrevanje v zimskih mesecih

Se ti je že zgodilo, da je v najbolj mrzlem obdobju v tvojem najemniškem stanovanju zatajil sistem ogrevanja? Ali pa si samo tip človeka, ki se celo zimo ovija v odeje in nosi debele nogavice? Kako ogreti svojo sobo brez velikih stroškov na mesečnem obračunu?

Zračenje

V tvoji sobi se pozimi termometer ne sme spustiti pod 16 stopinj Celzija, saj bi bilo v tem primeru prostor težko ogreti do prijetnih 21 stopinj ali več. Prostore zrači čez dan, zvečer pa poskrbi, da bodo vsa okna in vrata zaprta, da se bo topel zrak zadrževal znotraj prostorov.

Ne pozabi tudi, da se topel zrak zadržuje pri stropu, zato ti pozimi prav pride tudi ventilator, ki ga postaviš čim višje pod strop. Tako bo poskrbel za to, da bo topel zrak enakomerno krožil po tvoji sobi.

Poskrbi tudi za zavese. Čez dan pusti, da sonce skozi okna ogreva tvoje prostore, zvečer pa jih zagrni z debelejšimi zavesami, ki bodo zadrževale toploto v prostoru in preprečevale vstop mrzlega zraka skozi okna.

Ogrevanje postelje

Najbolj pomembno je, da nas ne zebe v postelji. Priporočljivo je, da si namesto ene debele odeje posteljo postelješ z več plastmi tanjših rjuh. Prav tako je dobro, da pozimi spiš v nogavicah. Zanimiv način za ogrevanje postelje je tudi s plastenko vroče vode. Zavri vodo in jo zlij v plastenko, postelji posteljo in plastenko postavi med rjuhe. Vroča voda ti bo ogrela posteljo in zaspal boš v objemu topline. Na enak način si lahko pomagaš s termoforjem.

Premisliš lahko tudi o položaju svoje postelje – če imaš možnost, pozimi posteljo premakni stran od sten in oken, da ne bo pod vplivom uhajanja mrzlega zraka.

Pomembno je, da v zimskih mesecih ostanemo aktivni, zato si tudi v mrzlem vremenu privošči sprehode, ne pozabi pa tudi na hišna opravila. Ko te zebe, se loti pospravljanja sobe, kar bo pospešilo tvoj krvni pretok, ogrelo mišice in pomagalo ohraniti prijetno temperaturo. Pa še soba bo pospravljena! 😉

Dejstva o ogrevanju v zimskih mesecih:

  • Človek v svojem okolju potrebuje temperaturo od 20 do 28 stopinj Celzija in srednje vlažen zrak.
  • Tuširanje z mrzlo vodo pozimi ni najbolj prijetno, vendar ti lahko koristi: menjavanje mrzle in tople vode pospeši tvoj krvni pretok, kar je dobro za tvoje zdravje, pomaga pa tudi pri problemu mrzlih rok in nog.
  • Alkohol te pogreje? NAROBE. Alkohol nam pozimi da lažen občutek topline, v resnici pa povzroča širjenje žil, kar vpliva na hitrejše izgubljanje toplote.
  • Pozimi nas najbolj ogreje topla in pekoča hrana, bogata z beljakovinami.
Prejšnji članekDruštvo Animoku je popestrilo praznike s streamanjem
Naslednji članek☑️ KVIZ: Lahko odgovoriš na teh 25 vprašanj in dokažeš, da poznaš Evropo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.