Ohladi stanovanje brez klime

Kaj lahko storiš, da stanovanje ostane čim dlje hladno, brez investicij in stroškov le z skrbnim pregledom nad napravami in zasenčevanjem oken?

Največji vir toplote je sonce, ki poleti najbolj ogreva stanovanja predvsem s sončnimi žarki, ki pridejo skozi okna. Zato morate takrat, ko sonce najbolj pripeka na okna, le ta zasenčiti z zunanje strani.

Poskrbete, da imate izključene električne naprave, ki lahko ogrevajo prostor. Take naprave so različni napajalniki, računalniki v pripravljenosti itd.

Smiselno je likati ali sušiti lase v večernih urah, ko je zunaj hladneje, ker lahko takrat z odpiranjem oken, torej naravnim prezračevanjem, odnašamo toploto ven iz prostorov.

Poleg tega da preprečujte, da toplota vstopi v stanovanje pa lahko tudi naravno ohlajaeo stanovanje na način, da prezračujete stanovanje čez noč, ko je zunaj hladneje. Prav nočno prezračevanje stanovanja je najboljši način kako pohladiti stanovanje brez uporabe klimatske naprave. Seveda pa je pogoj, da lahko to izvedemo nizka zunanja temperature v nočnem času. Bolj kot ga ohladimo, dlje bo čez dan se ohranila primerna temperatura v stanovanju, sploh če izvedemo vse ukrepe s katerimi zmanjšujemo vstop toplote v stanovanje.

Bivanje v pregretih stanovanjih je zdravju nevarno in naporno zato je nujno, da stanovanja ohranjamo hladna. Seveda to lahko izvajamo tudi s klimatskimi napravami, vendar je bolje in ceneje to izvajati na naraven način v kolikor je to mogoče.

ekosklad@ekosklad.si | 01 241 48 20 | Spletna stran

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Prejšnji članekMi se ne bojimo. Proti kulturi strahu!
Naslednji članekKAKIS – prve zunanje ekološke sanitarije
ekosklad@ekosklad.si | 01 241 48 20 | Spletna stran

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.