KAKIS – prve zunanje ekološke sanitarije

Varovanje okolja in narave je v današnjih časih še posebej pomembno. Velik problem predstavljajo tudi stranišča, ki se niso spremenila že vrsto let in jasno je, da tudi na tem področju potrebujemo spremembe. Slovensko start up podjetje KAKIS pa se ukvarja prav s temi rešitvami.

Stranišča na splakovanje porabijo ogromne količine pitne vode, kemična prenosna stranišča pa zelo slabo vplivajo tako na uporabnika, kot tudi na okolje.

Danes, 5. junija je Mednarodni dan varovanja okolja, zato je danes še bolj pomembno ozaveščanje o slabih vplivih na okolje in njihovih rešitvah.

Mlado slovensko podjetje KAKIS se ukvarja prav s tem. Njihov produkt so trajnostne sanitarije, ki so prijazne do okolja. Delujejo po principu kompostnih stranišč, kjer se ne dodaja kemije ali vode. Celotna organska snov je predelana v gnojilo ali biomaso za gretje. KAKIS sanitarije imajo moderno arhitekturno obliko po meri človeka, brez kakršnihkoli vonjav in odpadka, saj vso snov predelajo. Sanitarije delujejo brez potrebe po infrastrukturi.

Danes, na Mednarodni dan varovanja okolja, je podjetje KAKIS predstavljalo ekološka stranišča na novozgrajeni plaži na Savi v Ljubljani, kjer so stranišča postavili v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana.

Na kratkem sprejemu sta se predstavila univerzitetna diplomirana gradbena inženirja David Kodarin in Miha Krečič, ki sta KAKIS razvila, na kratko predstavila princip KAKIS kompostnih stranišč, kjer se ne dodaja kemije ali vode, celotna organska snov pa ni odpadek, ampak se jo lahko predela v gnojilo ali v biomaso za gretje.

O tem kako prijeten je KAKIS za uporabo in da nima neprijetnih vonjav, se sedaj lahko sami prepričate na plaži na Savi v Ljubljani, v Novi Gorici, Murski Soboti in Medvodah.

ekosklad@ekosklad.si | 01 241 48 20 | Spletna stran

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Prejšnji članekOhladi stanovanje brez klime
Naslednji članekLogitech Rally modularne 4k videokonferenčne kamere
ekosklad@ekosklad.si | 01 241 48 20 | Spletna stran

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.