četrtek, 24 septembra, 2020
Doma Izpostavljeno Trajnostna prihodnost KAKIS - prve zunanje ekološke sanitarije

KAKIS – prve zunanje ekološke sanitarije

Varovanje okolja in narave je v današnjih časih še posebej pomembno. Velik problem predstavljajo tudi stranišča, ki se niso spremenila že vrsto let in jasno je, da tudi na tem področju potrebujemo spremembe. Slovensko start up podjetje KAKIS pa se ukvarja prav s temi rešitvami.

Stranišča na splakovanje porabijo ogromne količine pitne vode, kemična prenosna stranišča pa zelo slabo vplivajo tako na uporabnika, kot tudi na okolje.

Danes, 5. junija je Mednarodni dan varovanja okolja, zato je danes še bolj pomembno ozaveščanje o slabih vplivih na okolje in njihovih rešitvah.

Mlado slovensko podjetje KAKIS se ukvarja prav s tem. Njihov produkt so trajnostne sanitarije, ki so prijazne do okolja. Delujejo po principu kompostnih stranišč, kjer se ne dodaja kemije ali vode. Celotna organska snov je predelana v gnojilo ali biomaso za gretje. KAKIS sanitarije imajo moderno arhitekturno obliko po meri človeka, brez kakršnihkoli vonjav in odpadka, saj vso snov predelajo. Sanitarije delujejo brez potrebe po infrastrukturi.

Danes, na Mednarodni dan varovanja okolja, je podjetje KAKIS predstavljalo ekološka stranišča na novozgrajeni plaži na Savi v Ljubljani, kjer so stranišča postavili v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana.

Na kratkem sprejemu sta se predstavila univerzitetna diplomirana gradbena inženirja David Kodarin in Miha Krečič, ki sta KAKIS razvila, na kratko predstavila princip KAKIS kompostnih stranišč, kjer se ne dodaja kemije ali vode, celotna organska snov pa ni odpadek, ampak se jo lahko predela v gnojilo ali v biomaso za gretje. 

O tem kako prijeten je KAKIS za uporabo in da nima neprijetnih vonjav, se sedaj lahko sami prepričate na plaži na Savi v Ljubljani, v Novi Gorici, Murski Soboti in Medvodah.

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.
www.ekosklad.siekosklad@ekosklad.si | 01 241 48 20

Bodi prvi in oceni prispevek: 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,206FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,679FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Moja študijska pot

Od inženirke agronomije do psihoanalitične psihoterapevtke Četrti letnik srednje šole je za dijaka obdobje, ko se odloča o študiju in hkrati o tem, kaj bo...

Odkritje plina na Veneri bi lahko bilo najpomembnejše doslej

Prejšnji teden so znanstveniki naznanili odkritje plina fosfin v ozračju Venere. Upravitelj ameriške vesoljske agencije Nasa Jim Bridenstine je odkritje označil za najpomembnejše odkritje...

☑️ KVIZ: Katera sladica je idealna zate?

Nekateri s(m)o za sladko! Sladica je pika na i vsakega poštenega obroka. Okusi so različni, zato hitro reši zabaven kviz in ugotovi, katera sladica...

FF odpira svoja vrata: Kako, zakaj in kje se naučiti tujega jezika

Poznavanje jezikov je močno orožje vsakega življenjepisa in nam omogoča olajšano komunikacijo z ljudmi po vsem svetu. Tuji jeziki postajajo simbol izobraženosti in razgledanosti,...