Prihajajo prepovedi, ki bodo spremenile način nakupovanja in delovanja restavracij

Garbage bag with different trash on wooden background. Top view. Flat lay.
Foto: Mukhina1 iz iStock

Evropska unija si prizadeva zmanjšati količino embalaže za pet odstotkov do leta 2030, za 10 odstotkov do leta 2035 in za 15 odstotkov do leta 2040. Skladno s tem so poslanci z veliko večino sprejeli uredbo, ki obravnava naraščajočo količino odpadkov in usklajuje pravila notranjega trga ter spodbuja krožno gospodarstvo. Preberi si, katere spremembe in prepovedi se obetajo.

Embalaža bo bolj napolnjena

Veliki paketi in embalaža, v kateri je več »praznega prostora« kot produktov, so danes stalna praksa. Da bi zmanjšali nepotrebno embalažo, so za transportno in skupinsko embalažo ter embalažo za elektronsko trgovanje določili največji delež praznega prostora, in sicer 50 odstotkov. Embalaža bo torej še vedno lahko na pol prazna, kar je vseeno bolje, kot se lahko zgodi danes.

Nič več embalažiranega sadja in zelenjave, mini toaletnega pribora v hotelih

fruits and vegetables in packing
Foto: RusN iz iStock

S 1. januarjem 2030 se obetajo velike spremembe, ki jih bomo opazili v vsakdanjem življenju. Embalaža za enkratno uporabo za nepredelano sveže sadje in zelenjavo bo ukinjena. Prav tako restavracije in kavarne ne bodo smele uporabljati embalaže za hrano in pijačo, ki se pripravi in zaužije pri njih. Pomisli, koliko nepotrebnih odpadkov »pridelaš« vsakič, ko greš na malico k nekaterim priljubljenim ponudnikom hitre hrane (čeprav hrane sploh ne vzameš s seboj, ampak ti jo postrežejo za mizo!). Prepovedana bo še embalaža za posamezne porcije, na primer za prelive, omake, smetano in sladkor, miniaturna embalaža za toaletne izdelke v hotelih ter zelo lahke plastične nosilne vrečke (sem spadajo tiste, katerih debelina stene znaša manj kot 15 mikronov).

Group of more pasta and spaghetti packages. Fast food dinner and lunch restaurant bar
Foto: guruXOOX iz iStock

Ne le prepovedi, tudi boljše zdravje in več recikliranja

Uredba govori tudi o ciljih, ki določajo minimalno vsebnost recikliranih materialov v plastični embalaži in minimalne cilje recikliranja glede na težo odpadne embalaže. Ukrepi pa ne koristijo le okolju, temveč skušajo tudi preprečiti škodljive posledice plastične embalaže za zdravje. Tako je med ukrepi tudi prepoved tako imenovanih večnih kemikalij nad določenimi mejnimi vrednostmi v embalaži, ki je v stiku z živili. Zakaj je to pomembno, izveš v posnetku. Pred uveljavitvijo novih ukrepov, jih mora uradno potrditi še Svet EU.

The Dangerous Chemicals In Your Plastic Packages
VIR24ur.com
Prejšnji članekPljučna hipertenzija: ko dihanje postane ekstremni šport
Naslednji članekNajbolj nenavadni, divji in nori izumi na svetu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.