Varčevanje z energijo med počitnicami

Poletje je tu in z njim tudi počitnice in dopustovanje. Med dopustom pustimo naše hiše in stanovanja prazne, vendar skoraj nikoli ne poskrbimo, da bi med tem časom privarčevali tudi nekaj energije. Kako?

Pred odhodom

  • Iz vtičnice izklopi vse, kar lahko. Tako lahko zmanjšaš porabo elektrike za tiste naprave, ki takrat ko te ne bo, ne bodo potrebovale elektrike. V to skupino seveda ne spada hladilnik. 😉
  • Prepričaj se, da so vse luči ugasnjene. Ko vse spakiraš in ste že skoraj vsi v avtu, pojdi še enkrat nazaj v hišo ali stanovanje in preveri luči. Velikokrat se nam zgodi, da med pakiranjem pozabimo prižgane luči in tako ostane do konca dopusta.
  • Poskrbi, da so vse zavese in rolete zagrnjene. Naj bo tvoj dom v temi, saj poleti sončna svetloba močno ogreva notranje prostore. Tako se boš vrnil v prijetno hladen dom, zraven pa privarčeval še nekaj energije.

Ko te ni

  • Prosi soseda ali prijatelja, da se občasno oglasi v tvoji hiši/stanovanju in preveri, če je vse tako, kot mora biti. Tako lahko preprečiš kakršnekoli nevšečnosti.
  • Izkoristi čas na počitnicah, da se spočiješ in užiješ klimo hotelske sobe.

Ob prihodu domov

  • Ne pretiravaj takoj z prižiganjem klime. Čeprav bo toplo, še vseeno klimo nastavi na normalne temperature in počakaj, da se počasi vse skupaj ohladi.
  • Posedi se in preglej stroške za ta čas, ko te ni bilo. Za vnaprej lahko slediš določenim pravilom, ki ti bodo pomagale zmanjšati porabo energije čisto vsak mesec.

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad

Prejšnji članekPočasi in po pamet se daleč pride
Naslednji članekVelika Nagrada Avstrije: Verstappen do presentljive zmage, ničla Mercedesa

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.