Vzpostavljena prva samooskrbna energetska skupnost v Sloveniji

V Lučah je bila to pomlad vzpostavljena prva samooskrbna energetska skupnost v Sloveniji. To je omogočil projekt COMPILE, ki je prvi evropski projekt v okviru programa Obzorje 2020, katerega koordinira Univerza v Ljubljani. Energetske skupnosti ne bi bilo brez partnerjev, še posebej Petrola in Laboratorija za energetske strategije s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Projekt COMPILE se osredotoča na odročna območja ter območja, ki so šibko povezana z omrežjem – energetske otoke. Glavni namen je prikazati možnosti energetskih otokov za razogljičenje oskrbe z električno energijo, gradnje skupnosti ter ustvarjanja okoljskih in družbenoekonomskih koristi.

Projekt se je začel novembra 2018, trajal pa bo do aprila 2022. Njegova vrednost je ocenjena na 6,5 milijona evrov. Koordinira ga izr. prof. Andrej F. Gubina, predstojnik Laboratorija za energetske strategije s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Luče ležijo na oddaljenem aplskem območju, v Zgornji Savinjski dolini. Zaradi šibke električne povezave z glavnim omrežjem in ekstremnih vremenskih pogojev imajo težave z zanesljivostjo napajanja električne energije. Danes pa je tako vas popolnoma energetsko samozadostna. Izvedena je bila namestitev sončnih elektrarn na devetih stavbah, petih hišnih baterij in ene sistemske baterije.

Delo na strehi v Lučah
vir: Compile Project

Partnerji projekta so s pomočjo lokalnega operaterja distribucijskega omrežja podjetja Elektro Celje preizkušali še otočno delovanje, ki bi energetski skupnosti ob motnjah v omrežju neodvisno zagotavljalo oskrbo z energijo glavnega omrežja. Takšno otočno obratovanje predstavlja prvo tovrstno otočno obratovanje s sistemsko baterijo na ravni vasi v EU.

Te rešitve, ki so uporabljene v Lučah, so rezultat slovenskega znanja in imajo velik potencial za nadaljnjo uporabo, še posebej na podeželju.

COMPILE pilot site movie - Luče (Slovenia)
VIRUniverza v Ljubljani
Prejšnji članekTežave, ki pestijo bogate
Naslednji članekKako se (po korakih) uspešno pripraviti na novo študijsko leto

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.