Zasajena prva lopata za tretjo razvojno os

Danes ob 15. uri se je v Gaberkah odvila slovesnost ob začetku gradnje severnega dela tretje razvojne osi, ko sta minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak simbolično zasadila prvo lopato. Tretja razvojna os je predvidena kot povezovalna cesta od meje z Avstrijo do meje s Hrvaško in bo povezala severno in jugovzhodno Slovenijo z državnim avtocestnim križem.

Začetek gradnje

Dars je po dobrem letu dni izbirnega postopka izbral konzorcij vodilnega partnerja, družbe Kolektor CPG, s podjetjema CGP iz Novega mesta in VOC Celje. Prva dela na lokaciji Gaberke v občini Šoštanj bodo med drugim obsegala ureditev gradbišča, čiščenje terena ter pripravljalna dela za dostopno cesto do odlagališča Premogovnika Velenje.

Najpomembnejši del je gradnja 200 metrov štiripasovne hitre ceste in prestavitev regionalnih cest Velenje-Škale in Škale-Graška Gora-Šmiklavž, vključno z ureditvijo vseh cestnih navezav, ki se priključujejo nanjo. Za izvedbo imajo na voljo 14 mesecev časa.

3. razvojna os med Velenjem in Šentrupertom, trasa za javno seznanitev, junij 2016

Kdaj pride na vrsto Koroška?

Na Koroškem se bodo prva dela predvidoma začela prihodnje leto na lokaciji Jenina, na območju Mestne občine Slovenj Gradec. Javno naročilo za izbor izvajalca in postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja na tej lokaciji še potekata. Aljaž Verhovnik iz Mladinske iniciative za gradnjo 3. razvojne osi je dejal, da je roke za izgradnjo težko napovedati.

Korošci si za gradnjo tretje razvojne osi prizadevajo že 16 let. Umeščanje trase tretje razvojne osi v prostor je do zdaj naletelo na nasprotovanja v več lokalnih okoljih. Sredstva za odsek Velenje-Slovenj Gradec so že zagotovljena, za dela naj bi porabili okoli 30 milijonov evrov brez DDV.

naveličani smo praznih obljub, 3. razvojna os je zahteva Koroške, ki nam priprada
Foto: Mladinska iniciativa za 3. razvojno os

Dolgotrajen in zahteven projekt

Zaradi specifičnosti gradnje in zahtevnega terena so se odločili za delitev gradnje ceste na več pododsekov. Po zdajšnjih načrtih naj bi bila tretja razvojna os na odseku Velenje-Slovenj Gradec zgrajena v letu 2024, za odsek Šentrupert-Velenje je načrt izgradnje do konca 2026, za odseke naprej od Slovenj Gradca, ki še niso umeščeni v prostor, pa časovnica še ni znana. Na južnem delu osi naj bi se prva dela začela predvidoma prihodnje leto pri Novem mestu.

Junior novinar

VIRSTA
Prejšnji članekZa študente Univerze v Ljubljani brezplačne Zoom licence
Naslednji članekNajbolj neverjetni fun facti o psih, ki jih še nisi slišal

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.