Zmanjšajmo porabo energije v kuhinji za tretjino (del 2)

Čeprav se zdi, da v kuhinji lahko privarčujemo le malo količino energije, pa temu ni tako, saj z enostavnimi prijemi lahko zmanjšamo porabo energije tudi za eno tretjino. S pametnejšim pristopom in minimalnim trudom je mogoče privarčevati marsikatero kilovatno uro energije. Večina ukrepov nam vzame le nekaj trenutkov pozornosti, ampak s tem sporočamo, da se zavedamo pomena rabe energije in njenega vpliva na okolje.

Pečenje

Novejše pečice hitro dosežejo želeno temperaturo, zato je v večini primerov predgrevanje pečice pred pečenjem nesmiselno. Ugotovili boste, da se bo hrana spekla brez težav in v predvidenem času, četudi pečica ni bila predgreta. Poleg tega, da se lahko izognete predgrevanju, je dobro vedeti, da lahko pečice pogosto vzdržujejo konstantno temperaturo tudi, če so izklopljene 20 minut. Zato lahko pečico izklopite 10-20 minut pred koncem pečenja in tako prihranite energijo. Če imamo v pečici na razpolago ventilator, ga uporabljajmo, saj se bo tako hrana hitreje pripravila. Kadar je le mogoče, pa pecimo več jedi hkrati. Pri pečicah, ki so pogosto in dlje časa v uporabi, je dobro preveriti tesnjenje vrat. Vrat pečice med peko ne odpirajmo.

Kuhinjska napa odvaja vonjave in toploto

S pravilno vgrajeno in uporabljano kuhinjsko napo bistveno pripomoremo k čistejši kuhinji in zraku v njej. Redno čiščenje filtrov poveča učinkovitost odvajanja toplote in zmanjša porabo električne energije.

Poraba in ogrevanje vode

Tudi tu se da z majhnimi ukrepi privarčevati veliko. Varčevanje s toplo vodo je tudi varčevanje z energijo, porabljeno za proizvodnjo tople vode. Na kuhinjske pipe lahko namestimo poseben nastavek za pipo s prelatorjem, ki razprši vodni curek. Tako dobimo na pogled enak učinek ob manjšem pretoku vode.

Nastavek za pipo s prelatorjem (foto: Blitz.si)

Pomivanje

Z znižanjem temperature pomivanja s 60 na 40 °C lahko prihranimo tudi do 45 % energije, hkrati z nadaljnjim zmanjšanjem s 40 na 30 °C prihranimo še dodatnih 30-40 % energije. Naložite posodo v pomivalni stroj, kot je zapisano v navodilih pomivalnega stroja, da zapolnite prostor in izkoristite maksimalno učinkovitost stroja. Vključimo pa ga le takrat, ko je primerno poln.

Večina navedenih ukrepov nam vzame le nekaj trenutkov pozornosti. Z izvajanjem teh ukrepov sporočamo, da se zavedamo pomena rabe energije in njenega vpliva na okolje.

Konec serije. Ne spreglej še prvega dela v seriji Zmanjšajmo porabo energije v kuhinji za tretjino.

Avtor: Patricjo Božič, energetski svetovalec mreže ENSVET

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad

ekosklad@ekosklad.si | 01 241 48 20 | Spletna stran

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Prejšnji članekZmanjšajmo porabo energije v kuhinji za tretjino (del 1)
Naslednji članekKako premagati odlašanje?
ekosklad@ekosklad.si | 01 241 48 20 | Spletna stran

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.