Zmanjšajmo porabo energije v kuhinji za tretjino (del 1)

Čeprav se zdi, da v kuhinji lahko privarčujemo le malo količino energije, pa temu ni tako, saj z enostavnimi prijemi lahko zmanjšamo porabo energije tudi za eno tretjino. S pametnejšim pristopom in minimalnim trudom je mogoče privarčevati marsikatero kilovatno uro energije. Večina ukrepov nam vzame le nekaj trenutkov pozornosti, ampak s tem sporočamo, da se zavedamo pomena rabe energije in njenega vpliva na okolje.

Kuhanje

Pokrov je zelo pomemben pripomoček med kuhanjem, saj omogoča skrajšanje časa kuhanja in prihranek plina ali električne energije. Torej nikoli ne pozabite uporabiti pokrovov, ne glede na to, ali uporabljate lonce ali ponve. Zlasti v primeru, če želite segreti hrano v ponvi, bo to z uporabo pokrova hitrejše.
Če je le mogoče, uporabljajte ekonom lonec, pri tem pa količina vode za kuho naj ne bo po nepotrebnem prevelika. Porabo energije lahko zmanjšamo tudi do trikrat, hrana, ki jo bomo skuhali v manjši količini vode, pa je navadno tudi okusnejša. Ko voda zavre, zmanjšajmo moč kuhališča do točke, ko voda še vedno vre. S skrajšanjem časa kuhanja smotrneje ravnamo z energijo in svojim časom, hrana pa je okusnejša, če je ne razkuhamo.
Pri kuhanju na klasičnem električnem štedilniku naj bo velikost kuhalne plošče izbrana glede na premer posode. Majhna posoda na veliki plošči pusti povsem neizkoriščen obod, prek katerega energija uhaja v zrak. Pri plinskem štedilniku je v primerjavi s klasičnim električnim večji izkoristek toplote (80-90 %), pri tem je toplota dostopna takoj po vžigu, toplotne izgube pa so manjše.

Odtajanje in segrevanje

Zamrznjene jedi odtajajmo na sobni temperaturi, v hladni vodi ali jih ponoči pustimo v hladilniku, če ne gre drugače pa za odtajanje raje uporabljajmo mikrovalovko kot pečico. Če veste, da boste morali za kosilo ali večerjo pogreti hrano, ki je shranjena v hladilniku, je ne pozabite vzeti iz hladilnika prej, tudi uro prej. Tako boste skrajšali potreben čas za segrevanje. Pri pogrevanju raje uporabite kuhalno ploščo kot pa klasično pečico, še bolje pa je, če jedi pogrevate v mikrovalovni pečici.

Trik pri kuhanju testenin

Pri pripravi testenin ni treba počakati, da voda začne vreti, preden damo testenine v lonec. To lahko naredimo že tik prej, preden voda doseže vrelišče. Če voda že vre, pa ni dobro, da z dodajanjem testenin čakamo predolgo. Če povabljeni zamujajo, izklopite štedilnik in lonec pokrijte s pokrovko, da voda ostane topla.

Večina navedenih ukrepov nam vzame le nekaj trenutkov pozornosti. Z izvajanjem teh ukrepov sporočamo, da se zavedamo pomena rabe energije in njenega vpliva na okolje.

… se nadaljuje. Ne zamudi še drugega dela v seriji Zmanjšajmo porabo energije v kuhinji za tretjino.

Avtor: Patricjo Božič, energetski svetovalec mreže ENSVET

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad

ekosklad@ekosklad.si | 01 241 48 20 | Spletna stran

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Prejšnji članekSeks nasveti za bruce
Naslednji članekZmanjšajmo porabo energije v kuhinji za tretjino (del 2)
ekosklad@ekosklad.si | 01 241 48 20 | Spletna stran

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.