Znanstveniki odkrili, da so eko bleščice prav tako škodljive kot navadne

Eko bleščice so do zdaj bile super alternativa za vse, ki so želeli ostati svetleči in izstopati, a ne škodovati okolju. Znanstveniki so dokazali, da žal temu ni tako – eko bleščice (glitter) so namreč prav tako škodljive za okolje kot navadne plastične.

Eko bleščice naj bi bile biorazgradljive, a kljub tej lastnosti imajo vseeno velik vpliv na okolje. Znanstveniki v Anglia Ruskin University (ARU) v Cambridgeu so namreč naredili teste, da bi primerjali navadne bleščice z eko različico. Raziskovali so vpliv mikroplastike (bleščic) na reke in potoke in ugotovili so, da lahko obe različici onesnažujeta okolje, ne glede na oznako biorazgradljivo.

Medtem ko so navadne bleščice narejene iz PET plastike, je njihova eko različica lahko narejena na več različnih načinov. Lahko je iz evkaliptusove celuloze (MRC), odeta v aluminijevo in tanko plastično plast. Drugi način so bleščice, narejene iz mice, ki je svetleč mineral, ki ga mnogokrat srečamo v kozmetiki.

Znanstveniki z univerze ARU so pet tednov opazovali učinke navadnih, MRC in bleščic iz mice na vodni ekosistem. Odkrili so, da so vse tri vrste bleščic izzvale podobne negativne učinke na ekosistem, poleg tega pa so eko bleščice pritegnile še novozelandsko vrsto polžov, ki je zelo invazivna in škodljiva za ostale vrste v ekosistemu.

Bleščice so zelo popularne na raznih glasbenih festivalih in za okraševanje. Zato se je veliko festivalov, v duhu okolju prijaznejših iniciativ, odločilo, da bodo do leta 2021 prešli na uporabo eko bleščic. Nova odkritja bi lahko to spremenila, znanstveniki pa učinkovitejše alternative še iščejo.

VIRThe Guardian
Prejšnji članek5 stvari, na katere moraš pomisliti, preden kupiš psa
Naslednji članekKomentar: Ko Vas(ko) je*e

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.