Znebi se plastike v 7 korakih

Global environmental pollution by plastic. Recycling concept
Foto: piotr_malczyk iz iStock

Plastika je izum človeštva, ki nam je v veliki meri olajšal življenje. A z vedno bolj potrošniškim načinom življenja smo se v preteklih desetletjih razvadili in si vsakdana brez plastike skoraj ne predstavljamo več.

Ker je zavržene plastike, ki se je ne reciklira vedno več, to negativno vpliva na naše okolje in posledično tudi na nas. V nadaljevanju si bomo pogledali 7 nasvetov, kako se znebiti plastike v vsakdanjem življenju.

Uporabi trdo milo

Namesto tekočega mila, gela za telo in šampona v plastičnih embalažah uporabi trdo milo. Trdo milo vsebuje manj škodljivih kemikalij, je cenejše in seveda brez plastike.

soap, marseille's soap, toilet
Foto: jackmac34 iz Pixabay

Uporabljaj leseno zobno ščetko

Plastične zobne ščetke, ki jih uporablja večina ljudi niso primerne za recikliranje in zgolj polnijo smetišča ali pa se znajdejo sredi oceana. Danes je na voljo že veliko različnih lesenih zobnih ščetk iz bambusa ali drugih materialov, ki jih lahko po uporabi zavržemo na kompost.

Kupuj lokalno, sezonsko in brez embalaže

Velik del zavržene embalaže izvira iz trgovin, kjer kupujemo hrano v najrazličnejših pakiranjih. Da se temu izognemo lahko kupujemo hrano na tržnici ali pri lokalnem kmet, v svoj jedilnik vključimo čim več sezonske hrane in kupujemo v trgovinah brez embalaže. Ena izmed takih trgovin, ki jih lahko najdemo v Ljubljani je Rifuzl, ki poleg nakupa živil brez embalaže omogoča tudi nakupovanje čistil, kozmetike in ostalih potrebščin za gospodinjstvo brez embalaže. Obiščite jo in se prepričajte sami!

Uporabi steklenico za večkratno uporabo

Izogibaj se kupovanju vode in ostalih pijač v plastenkah. Investiraj raje v trpežno steklenico za večkratno uporabo in jo natoči pri vsaki pipi s pitno vodo (katerih je v Sloveniji, kjer imamo pitno vodo skoraj povsod kar veliko). Če se vseeno ne moreš izogniti pijačam, ki jih dobiš samo v trgovinah se raje odloči za alternativo ista pijače v steklenici namesto v plastenki. Planet ti bo hvaležen.

Ne uporabljaj plastičnih slamic

Ko si zunaj na pijači natakarja prosi, da ti prinese pijačo brez slamice. V kolikor pa si velik ljubitelj slamic obstaja veliko trajnostnih alternativ, kot so kovinske, steklene, papirnate, lesene ali pa celo slamice iz makaronov. Uporabi te namesto plastičnih.

Many plastic drinking colorful straws in the restaurant bar.
Foto: Elena Sapegina iz iStock

Kupuj rabljena oblačila

Trend kupovanja rabljenih oblačil v second hand trgovinah iz leta v leto narašča. Prednosti kupovanja v takih trgovinah so nižja cena, unikatni kosi oblačil, oblekam pa damo novo priložnost.

Ne kupuj plastičnih vrečk

Ko greš v trgovino s seboj vzemi nahrbtnik ali platneno vrečko za večkratno uporabo. Če pa si jo ravno pozabil doma se v trgovini raje odloči za papirnato vrečko namesto plastične ter tako prepreči, da še ena vrečka pristane na smetišču.

plastic bottles,Recycle waste management concept.
Foto: ABimagestudio iz iStock

Z zgornjimi enostavnimi nasveti lahko začneš svoje potovanje proti življenju brez plastike. Vsak sam kot posameznik ne more rešiti planeta pred poplavo plastike, a več kot nas je, večje možnosti za uspeh imamo.

Junior novinar

Prejšnji članekNa kaj paziti pri izbiri zimske obutve
Naslednji članekKosmata druščina je poklon vsem psom

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.