Kosmata druščina je poklon vsem psom

Kosmata druščina Toneta Hočevarja je poklon vsem psom
Kosmata druščina Toneta Hočevarja je poklon vsem psom

Kosmata druščina je knjiga spominov Toneta Hočevarja, ki vsebuje mnogim najljubše štirinožce – pse. V nekakšni biografiji, ki jo avtor zapisuje skozi vse pse v svojem življenju, spremljamo čudovito potovanje. Kako dober prijatelj je lahko pes, kaj vse prinese v naše življenje in vse druge skrivnosti, ki jih poznajo le tisti z dovolj sreče, da je prav pes njihov sopotnik.

Tone Hočevar je s Kosmato druščino ustvaril temelj

Tone Hočevar je legenda slovenskega medijskega prostora in kinologije. Nič ni lepšega kot združitev obojega, kar je razlog, da je Kosmata druščina ena najbolj prisrčnih knjig zadnjih let. Ljubezen, ki jo Hočevar čuti do vsakega izmed psov, dobesedno skače iz strani. Naj si bo to prvi nemški ovčar, prelepa dobermanka, velikanska bernska planšarka ali mali špic. Vsi imajo mesto v njegovem življenju in vsakemu bralcu se bo stopilo srce, želja po tem, da se prične nekaj urno crkljanje s štirinožcem pa bo vzklila z vsako prebrano stranjo.

Tone Hočevar je novinar, urednik, avtor številnih člankov in dokumentarcev ter dopisnik. Povsod po svetu pa so njega in njegovo družino spremljali – kužki. »Veliko, res veliko so prispevali, da sem se marsikje dokopal do ozadij in resnic, ki jih sicer ne bi poznal. V Mehiki, na Kubi in v Italiji. Vozili smo jih s seboj, z letalom iz Mehike v Ljubljano in potem spet na Kubo, pa nazaj v Ljubljano,« je Tone zapisal v svojih spominih z naslovom Skušnjave. V Kosmati druščini boste spoznali navihane, ostre, lovske in crkljive psičke, ki so Hočevarjevim bogatili življenje, včasih pa jim ga celo reševali! …

Težko je skrivati ljubezen do te knjige, še posebej, če si tudi sam lastnik prečudovitega psa. V nekem izmed intervjujev je Tone Hočevar povedal, da so lahko vsi psi kužki, če jih pravilno vzgojiš. Ker spremljamo njegovo spotovanje s pasjo druščino vse od petdesetih let prejšnjega stoletja, ugotovimo marsikaj. Pa ne le o psih, temveč tudi o kubanskih režimih, mehiški vročini in letalskih uspehih njegovih psov. Tudi ko avtor zapisuje reči, kot so izgled Kosez včasih in danes ali občutek življenja v Jugi smo s celotnim bitjem v branju. Ampak psi? Psi so vse tisto najlepše, kar lahko ustvarijo naše misli. In to Kosmata druščina tudi je. Poklon psom vseh vrst, oblik, dolžin, starosti in osebnosti.

Tone Hočevar: Kosmata druščina, založba Sodobnost, 328 strani.

Kosmata druščina je v bistvu čudovit kuža

Začetek kinologije v Sloveniji, nastanek določenih pasem in njihove spremembe, vzgoja in življenje z enim ali več psi. Vse od Kube, Mehike, Italije pa tja do Kosez se učimo skozi zapisano, ugotavljamo, kako različni in podobni so si psi med seboj ter uživamo. Več pisanja kot bo v tem prispevku, dlje bom od bistva same recenzije in zgodbe. Kosmata druščina je namenjena ljubiteljem psov, lastnikom, rejcem in vsem tistim, ki imajo psa nekje v svoji bližini. Ko pa stopimo izven tega noro dobrega pasjega okvirja, nam ostane sanjsko življenje Toneta Hočevarja, ki je polno zabavnih prigod in znanja. Lahko bi jo primerjal celo s svojim prekrasnim psom. Zabavna, z njo mi ni bilo nikoli dolgčas, vsakič znova sem se kaj naučil in vedno sem jo želel imeti ob sebi. Ena najboljših knjig v zadnjih letih!

Recenzijo nam je omogočila založba Sodobnost.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekZnebi se plastike v 7 korakih
Naslednji članekKaj zate pomeni Akt o digitalnih storitvah?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.